Cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova au fost premiați. Printre laureați – Olga Gnatkova, de la NewsMaker
Full Article 3 minutes read

Cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova au fost premiați. Printre laureați – Olga Gnatkova, de la NewsMaker

Cei mai buni jurnaliști ai anului 2019 au fost premiați, ieri, 19 decembrie, în cadrul galei anuale a Clubului de Presă, la Chișinău. În cadrul acestei ediții au fost oferite 10 premii la șapte categorii: editorial, fotografie, investigație, longread, podcast, reportaj video și presa scrisă. De asemenea au fost acordate și cinci premii speciale. Printre laureați este jurnalista redacției NewsMaker, Olga Gnatkova, pentru articolul „Cum Chișinăul a distrus râul Bîc”. 

Premiul pentru cel mai bun editorial a fost ridicat de Anatol Moraru de la Portalul NordNews. La categoria investigație câștigători au fost desemnați Ilie Gulca și Mădălin Necșuțu de la Centrul de Investigații Jurnalistice, precum și portalul RISE Moldova. Cel mai bun reportaj video a fost cel realizat de Viorica Tătaru de la TV8. Tot aici a fost premiat Nicu Gușan, realizatorul emisiunii „Pur și simplu” la Radio Europa Liberă. Din presa scrisă s-a remarcat Aliona Ciurcă de la Ziarul de Gardă.

Podcastul anului a fost desemnat podcastul „Bilet în Parlament”, realizat de Felicia Nedzelschi și Ștefan Grigoriță de la portalul Agora. Pentru longread a fost premiată Olga Gnatcova, de la Portalul NewsMaker, dar și portalul Oameni și Kilometri. Premiul pentru fotografie a fost decernat Elenei Covalenco de la Agenția de presă IPN pentru reportajul realizat în cadrul proiectului Oameni și Kilometri.

De premii speciale s-a învrednicit Diana Popa, TV8 – speranța anului. Cel mai bun blog a fost desemnat Teotitude.com al Dianei Guja. Evoluția anului a fost desemnat portalul NordNews. Pentru jurnalism inovativ au fost premiate Ziarul de Gardă și SP Bălți. Premiul de excelență i-a revenit lui Vladimir Beșleagă.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost oferită Bursa Centrului de Jurnalism Independent în valoare de o mie de euro. Aceasta i-a fost acordată studentei Ilinca Televca, pentru performanțe academice și implicare în activități extracurriculare de promovare a jurnalismului de calitate.

Gala „Jurnaliștii Anului” este organizată anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de Presă din Chișinău.

NewsMaker a primit primul trofeu „Mărul de aur” în 2015, grație corespondentului Inna Kîvîrjik, pentru reflectarea subiectului jafului bancar. În 2016, „mărul” i-a revenit Galinei Vasilieva, care în prezent este redactorul-șef al NM, la categoria „jurnalism online”. În 2017, NM a fost apreciat în cadrul categoriei „multimedia”, pentru proiectul despre deportările care au avut loc în Moldova. În 2018, NM a primit trofeul la categoria „longread/multimedia”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: