Cei șase indivizi care au filat-o pe judecătoarea Angela Botan vor compărea pe banca acuzaților
Full Article 2 minutes read

Cei șase indivizi care au filat-o pe judecătoarea Angela Botan vor compărea pe banca acuzaților

Cei șase bărbați învinuiți de culegerea ilegală a informaţiilor care țin de viața personală a judecătorului Angela Bostan vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat pe 7 septembrie finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a dosarului.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii PCCOCS, cu susținerea operativă a ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

S-a stabilit că informația despre viața privată și profesională a judecătorului a fost colectată fără consimţământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate obţinerii ascunse a informaţiei. Datele au fost colectate în perioada lunii aprilie a anului 2021 și ar avea anumite corelări cu activitatea persoanei cu demnitate publică pe anumite procese pe care le-a avut în gestiune.

Cei șase sunt bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, iar unul din ei a fost anterior condamnat și și-a ispășit pedeapsa pentru alt gen de infracțiune. Printre inculpați, sunt și persoane care au cooperat cu autoritatea de investigație și au dezvăluit modul în care a fost comisă fapta. Față de toate șase persoane au fost aplicate măsuri preventive sub forma de obligare de nepărăsire a țării.

Potrivit legii, încălcarea inviolabilităţii vieţii personale se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore.

***

Pe 24 iulie 2019, Angela Bostan a participat în componența completului Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CA Chișinău, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind înlăturarea lui Ion Druță de la exercitarea funcției de președinte al CSM, acesta îndeplinind în acea perioadă funcția de președinte al completului de judecată.

De asemenea, Angela Bostan a făcut parte din completul de judecată care a obligat CSM să emită actul administrativ individual privind organizarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie 2019, prin decizia din 20 septembrie 2019, examinând în timp record, cererea înaintată de un grup de magistrați. Tot Angela Bostan a deschis lucrările Adunării din 27 septembrie, acționând în calitate de executor al hotărârii adoptate de aceasta la 20 septembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: