ziarulnostru.info

Cazul bărbaților bătuți de poliție la Soroca. Concluziile Avocatului Poporului

Într-un comunicat de presă se menționează că Avocatul Poporului a finalizat examinarea sesizării privind alegațiile de tortură admise de angajații Inspectoratului de poliție Soroca.

Avocatul Poporului a ajuns la concluzia că în noaptea de 31 ianuarie, două persoane civile au fost maltratate grav de angajații Poliției, fără vreun motiv anume, dar cu intenție și în scop de manifestare a superiorității și de a pedepsi victimele pentru că acestea și-au permis să solicite ajutorul poliție”, se declară într-o declarație a Oficiului Avocatului Poporului.

Totodată, Avocatul Poporului mai spune că victimele s-au aflat în custodia Poliției timp de peste 3 ore, perioadă în care nu au avut nici un statut procesual penal sau contravențional.

Polițiștii identificați i-au maltratat cu cruzime la locul reținerii, în perioada transportării, în fața inspectoratului și în biroul instituției. Alți angajați ai poliției au coparticipat la acțiunile abuzive, fiind complici la presupusele acte de tortură”, mai comunică reprezentanții Oficiului.

La fel, se mai declară că ancheta internă a fost una parțială, imprecisă și incompletă, iar cauza penală inițiată este tergiversată. În același timp, se precizează că Serviciul de urgență nu a documentat leziunile, conform procedurii stabilite.

Avocatul Poporului observă că legislația procesual-penală sau contravențională, și normele instituționale în vigoare, NU obligă expres organele poliției (sau orice instituție de reținere) să asigure garanții fundamentale împotriva abuzurilor față persoanele: „stopate, transportate pentru audieri suplimentare; chemate la poliție cu/fără citație; care intră în inspectorat fără vreun statut procesual; aduse forțat de poliție sub pretextul documentării; ce este înlăturată de la conducerea autoturismului; care solicită ajutorul poliției în stradă; care cheamă poliția și după care se răzgândește să solicite ajutorul acesteia; ce prezintă în opinia polițistului un comportament suspect, etc”, comunică reprezentanții Oficiului.

Prin urmare, Avocatul Poporului admite că persoanele ce intră în primul contact cu angajații Poliției, fără a avea vreo calitate procesuală, rămân extrem de vulnerabile.

Astfel, Avocatul Poporului a lansat 11 recomandări organelor procuraturii, 11 recomandări Inspectoratului General al Poliției și 3 recomandări Serviciului de urgență prespitalicească.

***

Pe 31 ianuarie curent, doi cetățeni au apelat la serviciul 112, menționând că au fost agresați de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca. Ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a scris pe pagina sa de Facebook că nu va admite nicio formă de abatere disciplinară, „care să contravină intereselor sau drepturilor cetățenilor” și a cerut pornirea unei anchete speciale SPIA, pe cazul polițiștilor bănuiți de agresiune fizică.

Procuratura raionului Soroca a pornit urmărirea penală pentru fapte de tortură în privința colaboratorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Soroca. Un anunț în acest sens a fost făcut de Procuratura Generală, pe 5 februarie.

Pe 5 februarie, Avocatul Poporului Ceslav Panico anunța că a inițiat din oficiu un proces de investigație cu privire la împrejurările privind acțiunile de tortură față de persoanele reținute de angajații Inspectoratului de Poliție Soroca.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: