„Cerem facilități și scutiri de impozite”. Agricultorii amenință cu proteste din cauza majororării prețurilor la carburanți
Full Article 4 minutes read

„Cerem facilități și scutiri de impozite”. Agricultorii amenință cu proteste din cauza majororării prețurilor la carburanți

Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară (FNPAI), precum și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație (FNSAA) ”Agroindsind” amenință cu proteste din cauza scumpirii prețurilor la carburanți. Într-o declarație comună de presă, cele două federații au solicitat ca prețurile să revină „la normal”, dar și ca autoritățile să facă public raportul elaborat de Consiliul Concurenței, privind activitatea petroliștilor din ultimele luni.

Conducerea celor două federații din domeiul agricultoruii subliniază că prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68$, însă prețurile la carburanți continuă să crească. În context, agricultorii solicită guvernului să le acorde facilități și scutiri de impozite.

„În ultimele 6 luni, benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea ANRE și a Consiliului Concurenței, reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală indicată de ei – fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Reieșind din cele expuse, cerem soluţii eficiente pentru agricultori: facilități și scutiri de impozite în perioada lucrărilor agricole”, se arată în comunicat.

De asemenea, fermierii atrag atenția că majorarea în lanț a prețurilor la carburanți va provoca creșterea prețurilor la mărfuri și servicii autohtone, preponderent agroalimentare, care va diminua competitivitatea produselor producătorilor moldoveni pe piața internă din Republica Moldova. De asemenea, aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că raportul Consiliului Concurenței pentru Comisia parlamentară economie, buget și finanțe: ”Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor” are un caracter secret, deși ar putea demonstra/respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor.

Prin urmare, conducerea celor două federații cere, în termen de 10 zile:
– Publicarea Raportului Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere;

– Readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților prin plafonarea prețurilor la pompă și aplicarea reducerii acestora în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale.

„În caz contrar, ne rezervăm dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței si ANRE, cererea de demisie a conducerii acestora. Solicităm Confederatiei Nationale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatelor, societății civile suport și susținere a acestei inițiative”, se mai arată în declarația semnată de către Valeriu Mironescu, președinte al FNPAI și Vasile Mămăligă, președinte interimar al FNSAA.

***

De la începutul anului, prețurile la carburanți s-au scumpit de circa 10 ori. Acum câteva luni, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Potrivit prognozei Consiliului Concurenței, în 2021, în Moldova vor continua să crească prețurile la benzină, diesel și gaz lichefiat. Scumpirile sunt motivate de faptul că, după prăbușirea prețurilor la petrol, în primăvara anului trecut, prețurile au începur, din nou, să crească și au ajuns la nivelul de înainte de criză.

Pe 26 februarie, președinta țării a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În urma ședinței, Maia Sandu a declarat că scumpirea carburanților constituie o „acțiune concertată” din partea companiilor petroliere. Șefa statului a recomandat parlamentului să susțină inițiativa unei evaluări externe a Consiliului Concurenței și a Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE)

***

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: