agora.md

Cererile avocaților au fost admise de instanță „întru respectarea drepturilor procedurale”. Reacția Curții de Apel la declarațiile PG

Toate ședințele de judecată în dosarul lui Plahotniuc au fost amânate la cererile avocaților, „fiind admise de instanță nu în scop de tergiversare, dar întru respectarea drepturilor procedurale, inclusiv dreptului la proces echitabil al participanților”. Despre acest lucru a anunțat Curtea de Apel Chișinău. Reacția vine după ce Procuratura Generală și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu multiplele amânări privind examinarea recursului avocaților împotriva arestului lui Plahotniuc.

„Toate aceste aspecte sunt bine cunoscute procuraturii, de aceea considerăm că nu acțiunile magistraților Curții de Apel Chișinău servesc temei de careva suspiciuni și dau motive de îngrijorare, ci încercările persoanelor interesate sub diferite pretexte de a amâna examinarea cauzei respective”, se anunță în comunicatul instituției.

„Referirea procuraturii la tergiversarea procesului investigației fraudei bancare, în contextul duratei procedurii de examinare a recursului avocaților împotriva arestării preventive aplicate față de Plahotniuc Vladimir, o considerăm deplasată și irelevantă. La fel o catalogăm ca o încercare a organului de urmărire penală de a justifica durata termenului de investigare a fraudei bancare”, a mai comunicat Curtea de Apel Chișinău.

Menționăm că astăzi, 12 iunie, Procuratura Generală a anunțat că „lasă loc pentru interpretări și aprecieri ambigue poziția Curții de Apel Chișinău care a cincea oară consecutiv amână examinarea și luarea a unei decizii pe acest caz”.

Amintim că, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: