rte.ie

Certificatele COVID emise în Republica Moldova au fost digitalizate

Începând din 15 octombrie, autenticitatea certificatelor COVID poate fi verificată pe portalul certificate-covid.gov.md. De asemenea, de aici pot fi descărcate pe dispozitivul mobil certificatele de vaccinare moldovenești, care vor fi compatibile cu cele europene. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu pe 11 octombrie.

„Se validează nu doar certificatele emise în centrele de vaccinare din Republica Moldova dar și din alte state europene”, a precizat Iurie Țurcanu.

Vicepremierul a mai menționat că Guvernul a depus o solicitare către Comisia Europeană pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare de pe această platformă, la fel cum sunt recunoscute și cele europene.

„Această solicitare se examinează, iar până atunci, certificatele moldovenești sunt acceptabile de către țări”, a accentuat vicepremierul.

Iurie Țurcanu a mai menționat că până în prezent 5500 de cetățeni au completat online fișa epidemiologică.

Amintim că de la 5 octombrie, fișele epidemiologice la intrarea în țară se completează doar online. Acestea au scopul de a duce evidența tuturor persoanelor care nu au fost vaccinate și de a diminua efectele răspândirii virusului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: