Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că schema de acordare a „pașapoartelor de aur” (cetățenia unei țări în schimbul investițiilor) aplicată de Malta încalcă legislația UE. Instanța a stabilit că țara trebuie să renunțe la această schemă în forma sa actuală, or, în caz contrar, riscă să fie sancționată. Guvernul de la Valletta a declarat că analizează decizia judecătorească pentru ca ulterior „cadrul legislativ privind cetățenia să fie aliniat cu principiile enunțate în hotărâre”, transmite Financial Times.
„Un stat membru (al Uniunii Europene – n. r.) nu poate oferi propria cetățenie – și, în esență, cetățenia europeană – în schimbul unor plăți sau investiții prestabilite, deoarece acest lucru echivalează cu transformarea acordării cetățeniei într-o simplă tranzacție comercială”, se arată în decizia instanței, conform FT.
Curtea UE a notat că Malta „nu și-a îndeplinit obligațiile” în conformitate cu tratatul Uniunii Europene.
Acum, potrivit Financial Times, țara trebuie să renunțe la schema „cetățenie în schimbul investițiilor” în forma sa actuală, altfel riscă să fie amendată. Guvernul Maltei a anunțat că „consecințele juridice ale acestei decizii sunt analizate în detaliu, pentru ca ulterior cadrul legislativ privind cetățenia să fie aliniat cu principiile enunțate în hotărâre”.
În 2023, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE în legătură cu acordarea „pașapoartelor de aur” de către Malta, considerând că aceasta subminează „esența cetățeniei” Uniunii Europene. Comisia a afirmat că schema malteză are implicații asupra întregii Uniuni Europene, întrucât persoanele care obțin cetățenia Maltei dobândesc dreptul de a locui și lucra în orice stat-membru UE, precum și de a vota la alegerile europene.
Guvernul Maltei susținea că a revizuit schema în 2020 și a înăsprit cerințele pentru solicitanți. În 2022, participarea la program a fost interzisă pentru cetățenii Rusiei și Belarusului.
Programul de acordare a „pașapoartelor de aur” al Maltei există din 2013. Pentru a obține un astfel de pașaport, un cetățean străin trebuie să depună cel puțin 600 000 de euro într-un fond național de investiții și să achiziționeze o proprietate imobiliară în țară. Până în octombrie 2020, deținătorii „pașapoartelor de aur” puteau, de facto, să nu locuiască deloc în Malta. În prezent, însă, există o cerință de a locui în țară timp de trei ani.
În anul 2020, Cipru a anulat propriul program de acordare a „pașapoartelor de aur”.