Cetățenii vor beneficia de noi compensații la gaz. Deputat: „Vor avea prioritate 6 categorii de gospodării”
Full Article 3 minutes read

Cetățenii vor beneficia de noi compensații la gaz. Deputat: „Vor avea prioritate 6 categorii de gospodării”

Cetățenii vor beneficia de noi compensații la gaz din partea Guvernului. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. În cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, acesta a precizat că, compensația va fi oferită în baza unei cereri, iar prioritate vor avea șase categorii de gospodării.

„Noi pregătim mecanisme de compensare. Astăzi și Guvernul a publicat proiectul de lege și o să fie șase categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii iulie acest concept o să fie aprobat și oamenii o să cunoască cum pot beneficia de ajutor. Urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie, mecanismul de compensare pentru că o să fie un pic diferit, în baza cererii”, a spus deputatul.

Marian a declarat că mecanismul de compensare la care se lucrează acum este diferit, iar prioritate vor avea familiile social vulnerabile.

„Noi iarna trecută am compensat aproximativ 3500 de lei pentru sezonul rece per gospodărie și anumite gospodării au beneficiat deși nu aveau nevoie. Trebuie să recunoaștem că foarte mulți oameni care își permiteau au avut parte de compensații. Acum va fi un pic diferit o să ajutăm mai mult pe cei care au nevoie și mai puțin pe cei care își permit”, a explicat deputatul.

„Așteptăm decizia ANRE-ului, dar de la Moldovagaz așteptăm să vedem auditul Curții de Conturi pentru a vedea cum se cheltuie banii acolo… Obiectivul nostru este ca pentru următorul sezon rece, oamenii să nu plătească mai mult decât au plătit anul precedent. Dincolo de asta, analizăm opțiunea de a crea un program de a oferi lemne de foc pentru anumite familii vulnerabile la sate”, a conchis Marian.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, compania Moldovagaz i-a solicitat conducerii ANRE o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 la sută, față de tariful vechi. Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

În solicitarea sa, expediată către ANRE pe 1 iulie, Moldovagaz spune că principalul factor care cauzează necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: