Andrei Mardari / NewsMaker

Cetățenii vor beneficia de noi compensații la gaz. Deputat: „Vor avea prioritate 6 categorii de gospodării”

Cetățenii vor beneficia de noi compensații la gaz din partea Guvernului. Anunțul a fost făcut de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian. În cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, acesta a precizat că, compensația va fi oferită în baza unei cereri, iar prioritate vor avea șase categorii de gospodării.

„Noi pregătim mecanisme de compensare. Astăzi și Guvernul a publicat proiectul de lege și o să fie șase categorii de gospodării, în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii iulie acest concept o să fie aprobat și oamenii o să cunoască cum pot beneficia de ajutor. Urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie, mecanismul de compensare pentru că o să fie un pic diferit, în baza cererii”, a spus deputatul.

Marian a declarat că mecanismul de compensare la care se lucrează acum este diferit, iar prioritate vor avea familiile social vulnerabile.

„Noi iarna trecută am compensat aproximativ 3500 de lei pentru sezonul rece per gospodărie și anumite gospodării au beneficiat deși nu aveau nevoie. Trebuie să recunoaștem că foarte mulți oameni care își permiteau au avut parte de compensații. Acum va fi un pic diferit o să ajutăm mai mult pe cei care au nevoie și mai puțin pe cei care își permit”, a explicat deputatul.

„Așteptăm decizia ANRE-ului, dar de la Moldovagaz așteptăm să vedem auditul Curții de Conturi pentru a vedea cum se cheltuie banii acolo… Obiectivul nostru este ca pentru următorul sezon rece, oamenii să nu plătească mai mult decât au plătit anul precedent. Dincolo de asta, analizăm opțiunea de a crea un program de a oferi lemne de foc pentru anumite familii vulnerabile la sate”, a conchis Marian.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, compania Moldovagaz i-a solicitat conducerii ANRE o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 la sută, față de tariful vechi. Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

În solicitarea sa, expediată către ANRE pe 1 iulie, Moldovagaz spune că principalul factor care cauzează necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza economică din regiunea transnistreană: Victor Gușan a donat €1,8 mln Primăriei Tiraspol

Cel mai mare om de afaceri din regiunea transnistreană, proprietarul holding-ului Sheriff, Victor Gușan, a transferat din contul său personal 35 de milioane de „ruble transnistrene” (aproape 1,8 milioane de euro) către primăria orașului Tiraspolului, în calitate de „ajutor caritabil”. Informația a fost raportată pe 1 iulie de postul local de televiziune TSV, care a mai menționat că, din cauza crizei energetice, orașul se confruntă cu dificultăți financiare serioase.

Televiziunea, citând primarul Tiraspolului, Ilona Turiaeva, a transmis că „banii vor fi folosiți în primul rând pentru rezolvarea problemelor gospodărești”.

Amintim că, anterior, autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au recunoscut că situația economică este critică și nu au exclus un „colaps financiar și social” în regiune. Problema rămâne aceeași — volumele insuficente de gaz, care a dus la o scădere bruscă a producției și a bugetului local. NewsMaker a relatat ce se știe despre criza din regiune și care sunt prognozele pentru viitor (detalii – aici).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: