Charles Michel a promis să convingă liderii UE să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina: „Voi face tot ce îmi stă în putință”
Full Article 3 minutes read

Charles Michel a promis să convingă liderii UE să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina: „Voi face tot ce îmi stă în putință”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis că va face tot posibilul pentru a se asigura statele-membre UE să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova la reuniunea din decembrie. Precizarea a fost făcută pe 21 noiembrie, la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Moldovei, Maia Sandi, și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. 

Charles Michel a precizat că parcursul Ucrainei și Moldovei spre aderarea la UE a fost unul dintre subiectele discuțiilor pe care le-a avut astăzi cu președinții Vladimir Zelenski și Maia Sandu. Oficialul a precizat că, în cadrul întrevederii cu șefii de stat, a făcut o promisiune colegilor săi, pe care apoi s-a angajat să o repete public, în prezența jurnaliștilor.

Stimați președinți Zelenski și Sandu, dragi cetățeni ai Ucrainei și ai Republicii Moldova, vă asigur că nu voi rata nici o șansă de a vă satisface ambițiile și așteptările legitime. (…) Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a-i convinge pe cei 27 de colegi (liderii statelor membre ale UE – n. r.) că avem nevoie de o decizie pozitivă în decembrie”, a spus el.

De asemenea, Michel a enumerat cele trei argumente principale cu care îi va convinge pe liderii UE.

În primul rând va fi un semnal pentru cetățenii europeni că ne pasă de siguranța și bunăstarea lor. (…) În al doilea rând, va fi un semnal pentru cetățenii Ucrainei și ai Republicii Moldova că suntem un partener de încredere, că suntem serioși și că ne ținem de cuvânt. Iar în al treilea rând, ar fi un semnal pentru Kremlin și pentru toți cei din lume care vor să submineze ordinea mondială”, a spus el.

Precizăm că Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Decizia privind inițierea negocierilor va fi luată în luna decembrie de Consiliul European – din care fac parte șefii de stat și de guvern ai UE. Potrivit presei internaționale, dacă nu vor fi obiecții, cel mai probabil, negocierile vor începe în martie-aprilie 2024.

***

Amintim că Maia Sandu efectuează pe 21 noiembrie o vizită oficială la Kiev. În dimineața zilei, Maia Sandu, Vladimir Zelenski și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, au adus un omagiu celor decedați în timpul Revoluției demnității. Ulterior, Zelenski a primit-o pe Sandu la președinția de la Kiev, unde au avut o întâlnire. Ulterior, cei doi șefi de stat s-au întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care, la fel, a ajuns astăzi în capitala ucraineană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: