Chicu a trimis NM „în popor”. De ce socialiștii resuscitează proiectul PDM „Un doctor pentru tine”
Full Article 5 minutes read

Chicu a trimis NM „în popor”. De ce socialiștii resuscitează proiectul PDM „Un doctor pentru tine”

Guvernul socialiștilor intenționează să readucă la viață programul „Un doctor pentru tine”, care a fost lansat în anul 2018 de către guvernul democraților. În vara anului 2019, guvernul Maiei Sandu a închis acest program, considerându-l ineficient. NM a studiat avantajele și dezavantajele programului și a încercat să afle dacă locuitorii din sate vor deveni mai sănătoși datorită acestuia.

Președintele Igor Dodon a anunțat la 27 ianuarie că, începând cu luna februarie curent, programul „Un doctor pentru tine” va reîncepe să funcționeze în Moldova. Echipele mobile de medici de profil se vor deplasa prin sate și îi vor consulta pe localnici. În cadrul programului, se va efectua, în mod gratuit, radiografia pulmonară și mamografia. Iar stomatologii vor trata copiii în mod gratuit.

Serviciul de presă al Ministerului Sănătății a comunicat pentru NM că algoritmul programului va fi același ca și cel al programului lansat în 2018 de către guvernul lui Pavel Filip: consultațiile medicilor de profil și screeningul.

Despre avantajele programului

Ghenadie Țurcan, medic la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, care are experiență de muncă în sate, consideră că din tot programul, vor fi eficiente doar radiografia și mamografia. El a subliniat că „screeningul permite depistarea diferitelor patologii în faze incipiente”. La fel, Țurcan consideră că o parte utilă a programului este stomatologia pentru copii.

Și Ala Nemerenco, ex-ministrul sănătății, este sigură că screeningul mobil al populației este necesar. Ea a menționat că în vara anului 2019, Ministerul Sănătății a închis doar acea parte a programului care ținea de consultațiile medicilor specialiști, iar echipele mobile care efectuau mamografia și radiografia pulmonară și-au continuat activitatea în sate. „Ele au fost excluse din programul „Un doctor pentru tine”. Acestea sunt niște acțiuni de profilaxie pe care Ministerul Sănătății este obligat să le organizeze”, a menționat Nemerenco.

Despre dezavantajele programului

Experții sunt sceptici în privința părții programului care se referă la consultațiile medicilor de profil. Ghenadie Țurcan susține că în timpul unei singure consultații, medicul nu poate să stabilească diagnoza pacientului și să prescrie tratamentul. „În opinia mea, consultațiile unice nu oferă nimic. A venit un medic de la Chișinău, a consultat pacientul și a plecat în alt sat, iar pacientul rămâne `nefinalizat`”, a menționat Țurcan. El a menționat că mai întâi, medicul trebuie să evalueze starea pacientului, apoi să-i dea îndreptări pentru analize și doar după aceasta să-i stabilească diagnoza și să-i prescrie tratamentul corect. „Când aceste etape ale diagnosticului nu se respectă, banii se cheltuiesc în zadar”, a subliniat Țurcan.

Nici Ala Nemerenco nu vede niciun sens în astfel de consultații: „Medicul vorbește cu pacientul, îi oferă anumite recomandări și nu revine niciodată în acest sat. În urma rezultatelor radiografiei pulmonare sau ale mamografiei, se stabilește diagnoza, iar în timpul unei consultații scurte, medicul nu poate determina nimic”.

Potrivit afirmațiilor lui Nemerenco, atunci când ea era ministru al sănătății, medicii specialiști care participau la acest program vorbeau despre absurditatea acestor consultații unice. O altă problemă, susține Nemerenco, consta în faptul că în asemenea deplasări erau trimiși medici tineri și medici rezidenți, care aveau prea puțină experiență: „Am văzut că programul este ineficient, de aceea am propus să-l închidem”.

La rândul său, Ghenadie Țurcan a menționat că este greu de estimat eficiența programului „Un doctor pentru tine”, realizat de guvernul Filip, „din lipsă de date deschise”.

În opinia Alei Nemerenco, reluarea programului „este o acțiune electorală”. Astfel de programe sunt lansate în Moldova înainte de alegeri, apoi sunt închise, pentru că ele sunt ineficiente. „Iar populația așa și nu are acces la servicii medicale de calitate”, a menționat ea. Ex-ministrul susține că pentru a soluționa această problemă, mult mai rațional ar fi să se majoreze salariile medicilor din raioane: „Trebuie să facem tot posibilul pentru ca oamenii să plece să muncească în sate: să asigurăm salarii decente, infrastructură, să reformăm sectorul spitalicesc”.

„Mergeți la oameni”

Solicitat de NM să comenteze opinia experților referitoare la ineficiența programului și la caracterul populist al relansării acestuia înainte de alegerile prezidențiale, premierul Ion Chicu a spus: „Experții? Poftim, mergeți cu medicii prin sate și întrebați oamenii despre acest program. Totodată, aflați de la Ministerul Sănătății, la câte femei s-a depistat boala la o fază incipientă datorită acestui program. Mergeți la oameni! Nu vă fie teamă de ei”. El a recomandat NM „să nu piardă timpul și să plece în popor”.

***
Prima etapă a programului  „Un doctor pentru tine” s-a desfășurat de la 2 august până la 10 octombrie 2018. Potrivit premierului de atunci Filip, în această perioadă, medicii au consultat aproximativ 200 de mii de cetățeni ai Moldovei. În cadrul campaniei, servicii medicale gratuite au fost prestate de către oftalmologi, endocrinologi și cardiologi.

La 11 octombrie 2018, guvernul a anunțat lansarea programului „Un doctor pentru tine 2”. De data aceasta, în șase raioane ale țării, a fost posibilă efectuarea gratuită a screeningului pentru diagnosticarea cancerului mamar și pulmonar. Pentru aceasta, în sate au fost trimise patru automobile specializate, dotate cu echipamente în valoare de 18 milioane de lei. Campania a durat până la sfârșitul lunii decembrie 2018.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: