gov.md

Chicu: Urmează noi anti-recorduri. Suntem pregătiți pentru 500-600 de cazuri de coronavirus pe zi

Premierul Ion Chicu a anunțat că, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, în această săptămână urmează să fie înregistrate, zilnic, circa 500-600 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Declarația a fost făcută pe 15 iunie, după ședința cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zianaida Grecianîi.

Premierul Ion Chicu susține că numărul mare de cazuri noi de COVID-19 care a fost înregistrat pe parcursul săptămânii trecute este o caracteristică pe plan mondial, atât pentru țările din Europa, cât și cele din CSI. Potrivit acestuia, Moldova nu poate bloca, din nou, economia, pentru că se va intra într-o altă criză: „imposibilitatea de a achita salarii și pensii și imposibilitatea oamenilor de a se întreține”. Mai mult, șeful executivului a anunțat că trendul negativ se va menține și în săptămâna curentă.

„Din păcate, în această săptămână, este aproape sigur că vom avea din nou anti-recorduri și la noi și în lume. Reluarea anumitor activități economice de la 1 iunie va fi resimțită săptămâna aceasta. Specialiștii spun că pot fi și 500-600 de cazuri pe zi. Suntem pregătiți, dar îndemnăm cetățenii să se protejeze. Pe parcursul săptămânii, colegii vor desfășura încă în jur de 2 000 de paturi în instituțiile medicale, dar și la Moldexpo pentru a face față noului val de infectări”, a anunțat Chicu.

Ion Chicu neagă informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora R. Moldova este pe primul loc la capitolul decese.

„Ne îngrijorează și condamnăm speculațiile unor actori politici care induc societatea în eroare, lasă impresia că R. Moldova este pe primul loc la decese, că e catastrofă. Situația este dificilă peste tot, inclusiv la noi. Ceea ce se spune despre rata deceselor este neadevărat, la noi continuă să fie 3,6%, pe când în lume este de 6,5%, în țările vecine este peste 6%. Au un singur scop, de a destabiliza situația în țară, pentru a veni ei la putere. Ei ar fi valul trei de virus”, a mai spus Chicu.

Potivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova, din 7 martie până în prezent, au fost înregistrate peste 11,7 mii de cazuri de COVID-19. peste 6 600 de oameni s-au însănătoșit, iar 406 au decedat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: