Chișinăul a comentat scrisorile de ajutor ale lui Krasnoselski transmise către liderii internaționali
Full Article 7 minutes read

Chișinăul a comentat scrisorile de ajutor ale lui Krasnoselski transmise către liderii internaționali

Biroul politici de reintegrare a reacționat la scrisorile de ajutor transmise de liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski către Organizația Națiunilor Unite (ONU), președinților Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, inclusiv conducerii Comisiei Europene. Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul a declarat că „pe întreg teritoriul țării implicarea suportului din partea donatorilor externi se realizează prin intermediul autorităților naționale competente”. În același timp, instituția a menționat că autoritățile Republicii Moldova în comun cu donatorii externi „rămân în continuare deschiși pentru oferirea asistenței umanitare regiunii”. 

Solicitați NewsMaker în contextul scrisorilor transmise de către Vadim Krasnoselski, inclusiv către ONU, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat: „Autoritățile Republicii Moldova în comun cu donatorii externi rămân în continuare deschiși pentru oferirea asistenței umanitare necesare locuitorilor din regiunea transnistreană și deja au demarat măsuri concrete în acest sens. Pe întreg teritoriul țării implicarea suportului din partea donatorilor externi se realizează prin intermediul autorităților naționale competente, în corespundere cu angajamentele asumate în comun”.

***

Pe 23 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că „Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria”. Tot atunci, el a anunțat că regiunea va informa mai multe structuri, printre care ONU și Crucea Roșie, despre „încercările de discriminare” din partea Chișinăului. Detalii AICI.

În aceeași zi, Biroul politici de reintegrare a îndemnat Tiraspolul „să-și revizuiască comportamentul”. Instituția a spus că „ofertele evocate în repetate rânduri de către Chișinău de a acorda asistența umanitară nu doar că au primit un refuz categoric din partea Tiraspolului, dar și au rezultat cu avertizări”. Ultimele, potrivit Biroului, au fost „din partea factorilor propagandistici la adresa angajaților din diverse structuri din regiune cu privire aplicarea sancțiunilor în cazul acceptării ajutoarelor din partea Chișinăului”.

Pe 24 ianuarie, la Tiraspol s-a anunțat că Vadim Krasnoselski a transmis o scrisoare către ONU. În scrisoare, comunica Departamentul responsabil de „relații externe” al regiunii transnistrene, Krasnoselski a cerut asistență „pentru a preveni o catastrofă umanitară în Transnistria”. Departamentul adăuga că scrisori similare au fost trimise președinților Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, inclusiv conducerii Comisiei Europene. Detalii AICI.

Amintim în context că, pe 17 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a declarat că autoritățile de la Chișinău au o singură solicitare către Tiraspol. „Lăsați-ne să vă ajutăm”, comunica el. Detalii AICI. Șefa statului Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde ajutoare sub formă de „asistență medicală, medicamente, orice lucruri de care au nevoie oamenii” din regiune. Totodată a menționat că un ajutor financiar poate avea loc „atunci când armata rusă se retrage și atunci când misiunea de pacificatori este înlocuită cu o misiune civilă, sub egida ONU sau UE”. Detalii AICI.

Pe 25 ianuarie, când președinta Maia Sandu a fost la Kiev, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că a primit scrisoarea liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene. „Am o scrisoare de la domnul Krasnoselski din Tiraspol. Scrisoarea, consider, este vagă. Aceleași scrisori au fost trimise și altor țări. Consider că, dacă oficialii din Tiraspol vor continua să aștepte ajutor din partea Moscovei, în loc să ofere electricitate oamenilor, atunci scrisorile lor reprezintă o încercare de a transfera responsabilitatea pentru suferințele oamenilor”, a comunicat Zelenski. Tot atunci, el a declarat că Ucraina poate livra cărbune în regiunea transnistreană „la preț redus sau chiar gratuit”, dar și să trimită specialiști la Centrala de la Cuciurgan pentru a crește producția de energie electrică. „Dacă le oferim cărbune la preț redus sau chiar gratuit, putem obține în schimb energie electrică. Este corect: noi oferim cărbune, ei primesc energie electrică pentru ei și pentru întreaga Moldovă, iar noi obținem energie electrică pentru noi”, adăuga Zelenski. Detalii AICI.

Tot pe 25 ianuarie, Zelenski a spus că Ucraina este de acord cu tranzitul gazului din Azerbaidjan către Europa. Totuși nu va fi de acord cu reluarea tranzitului gazului rusesc. „Putem semna un contract, rapid să stabilim, când vom auzi un semnal și de la oamenii din Tiraspol, și de la oamenii din Slovacia, și de la oamenii din alte țări din Europa”, comunica Zelenski. Detalii AICI.

***

Începând cu 1 ianuarie 2025, în pofida angajamentelor contractuale, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze în R. Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană.

Ulterior, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a fost la Moscova. Detalii AICI. Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a anunțat că principalul rezultat al vizitei sale la Moscova este că gazele rusești vor ajunge în Transnistria. Detalii AICI.

Pe 16 ianuarie, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu Vadim Krasnoselski, după ce ultimul a revenit de la Moscova. Potrivit lui Recean, Krasnoselski s-a întors „cu impresia că Moscova a hotărât problema, or Moscova nu i-a oferit o soluție pe gaze naturale”. Detalii AICI.

Cu o zi înainte, pe 15 ianuarie, coproprietarul Natural Gaz Arcadie Vicol a anunțat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru a livra gaz în Transnistria. El susținea că este vorba de gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că Moscova ia considerare achiziționarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe piețele spot europene, prin intermediul Natural Gaz. A doua zi, premierul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operațiune rusească de destabilizare a Moldovei. Atât premierul cât și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept „schemă” intenția Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz. Detalii AICI.

Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz și Tiraspoltransgaz a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost înaintate învinuiri – contrar informațiilor din presa națională despre presupuse acuzații de „trădare de patrie”. Detalii AICI.

Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski s-a adresat către Maia Sandu. El a spus că oficialii de la Chișinău se împotrivesc livrărilor de gaze pe malul stâng, după ce Natural Gaz a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski i-a solicitat șefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiune. În reacție, Președinția a declarat că afirmațiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realității”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz. Detalii AICI.

Pe 20 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz și a adăugat că regiunea „garantează plata”. Detalii AICI. Amintim în context că pe 2 ianuarie Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Atunci, Tiraspoltransgaz a refuzat propunerea.

Pe 20 ianuarie, Chișinăul a declarat că analizează solicitarea Tiraspolului. Ultimul, potrivit autorităților de la Chișinău, a propus ca plata pentru gazele livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziția și transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova să fie realizată de companii terțe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul țării. Detalii AICI. Președinta Maia Sandu a adăugat că autoritățile vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces și a menționat că Moldovagaz poate lucra doar cu entități care respectă cadrul legal. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: