Chișinăul, apel către misiunile diplomatice în privința unei inițiative a Tiraspolului: „Este foarte periculoasă”
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, apel către misiunile diplomatice în privința unei inițiative a Tiraspolului: „Este foarte periculoasă”

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare spun că Tiraspolul continuă să promoveze inițiativa de a institui pedepse penale în privința cetățenilor care vor depune plângeri în instanțele internaționale. Cei de la Birou declară că inițiativa „este inadmisibilă și foarte periculoasă”. Astfel, cer implicarea misiunii OSCE în Moldova, misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale.

„Aceasta reflectă intenția vădită de a reduce la tăcere activitatea promotorilor drepturilor omului/cetățenilor, precum și de a îngrădi drepturile lor inalienabile: la libera exprimare, apărare, petiționare și multe altele, ceea ce este absolut inacceptabil”, se arată într-o declarație a Biroului Politici de Reintegrare.

În legătură cu aceasta, prin canalul de comunicare cu actorii formatului de negocieri „5+2” a fost transmisă o nouă adresare din partea reprezentanților de la Chișinău.

„Cu exprimarea poziției alarmante și dezaprobatoare din partea Chișinăului și atenționarea de a fi întreprinse măsuri adiționale și prompte în vederea anulării inițiativei date și renunțării la măsurile de punere în aplicare a acesteia”, comunică Biroul.

La fel, un apel de urgență a fost transmis către Misiunea OSCE în Moldova, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale acreditate în Republica Moldova cu recomandarea de a face uz de toate pârghiile de intervenție disponibile în vederea stopării abordării promovate de către Tiraspol.

***

Amintim că așa numitul procuror general al republicii nerecunoscute a propus sancționarea cu până la 7 ani de închisoare a celor care apelează la instanța de judecată sau procuratura unor „țări străine”, inclusiv Moldova.

Nu este prima reacție a Biroului Politici de Reintegrare. Pe 23 februarie curent, reprezentanții Biroului s-au arătat „alarmați” de intenția Tiraspolului și au menționat că inițiativa va contribui la agravarea situației privind respectarea drepturilor omului în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Pe 26 mai curent, Promo-LEX declara că așa-numitul „Soviet Suprem” al regiunii transnistrene, a votat în a 2-a lectură, modificări la codul penal local: „Persoanele care se vor adresa la instituțiile naționale străine (inclusiv cele ale R. Moldova) sau internaționale, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani privațiune de libertate”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: