Transnistria: Până la 10 ani de închisoare pentru cei care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului
Full Article 2 minutes read

Transnistria: Până la 10 ani de închisoare pentru cei care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului

Persoanele care se vor adresa la instituțiile naționale străine (inclusiv cele ale R. Moldova) sau internaționale, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal. Acestea riscă până la 10 ani privațiune de libertate. Așa-numitul „Soviet Suprem” al regiunii transnistrene, a votat în a 2-a lectură, modificări la codul penal local, informează Promo-LEX.

Administrația de la Tiraspol a decis sancționarea penală a persoanelor care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului, adresate „instanțelor naționale străine, inclusiv cele ale Republicii Moldova, sau internaționale”.

Asociația Promo-LEX a publicat un apel la 22 februarie 2022, prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare întreprinderea acțiunilor prompte în vederea neadmiterii promovării unui ”proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.

În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui ”proiect de lege” administrația secesionistă a aprobat-o în lectură finală. Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile ”oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiilor străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază”, semnalează experții.

Mai mult, Asociația Promo-LEX consideră că inițiativa va provoca izolarea regiunii transnistrene.

Ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii. În contextul acestor fapte reprobabile, solicităm repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată solicităm aplicarea măsurilor de presiune care sunt le îndemână în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale”, se arată în declarație.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: