Chișinăul demontează falsul de la Tiraspol: peste 182 mln lei din bugetele de asigurări medicale și sociale, alocate pentru locuitorii regiunii

Biroul politici de reintegrare a raportat că peste 182 milioane lei, din bugetele naționale de asigurări medicale și sociale, au fost alocați în anul 2023 beneficiarilor din regiunea transnistreană. Se întâmplă după ce reprezentanții instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” au declarat că în bugetul regiunii nu se întorc bani urmare a contribuțiilor locuitorilor. 

Reprezentanții Chișinăului au declarat, în dimineața zilei de 2 februarie, că în anul 2023 pentru locuitorii din raioanele de est ale țării au fost achitați peste 182 milioane lei din resurse bugetare, cu titlu de cheltuieli de asigurare medicală și de asistență socială.

Din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost achitate 77.64 milioane lei pentru 4 676 cazuri tratate în instituțiile medicale spitalicești contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și ai căror beneficiari au fost persoane cu domiciliu în regiunea transnistreană.

Totodată, pe lista medicilor de familie din instituțiile medico-sanitare care prestează asistență medicală primară în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală erau luați la evidență 23 075 persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, cu domiciliu în regiunea transnistreană și pentru care CNAM a achitat 19 milioane lei. Din acestea, 8 636 (37,5%)  persoane erau neasigurate.

La fel, în anul 2023, 2 912 persoane stabilite cu domiciliul în regiunea transnistreană au beneficiat de pensii pentru limită de vârstă, dizabilitate și de urmaș, alocații sociale, indemnizații achitate prin intermediul sistemului public de asigurări sociale, în sumă totală de 85.5 milioane de lei”, au precizat reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Potrivit reprezentanților guvernului, în anul 2023 în comparație cu anul 2018, numărul persoanelor beneficiare de pensii, alocații, îndemnizații și alte categorii de plăți, a crescut de la 1295 la 2912 persoane (+124.9%), iar sumele achitate au crescut de la 30 milioane lei la 85.4 milioane lei (+184.7%). În total, în ultimii 5 ani, sumele achitate pentru categoriile de persoane menționate au constituit 330.23 milioane de lei, a menționat Biroul.

Pe 30 ianuarie, un reprezentant al instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” Dmitrii Palamarciuk a spus că regiunea transnistreană beneficiază de servicii medicale „exclusiv pe bază de rambursare”.

„Noi anul trecut am cheltuit 40 milioane de ruble pentru a primi îngrijiri medicale pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt bani transferați direct către instituțiile medicale din Republica Moldova”, a comunicat Palamarciuk pentru presa locală.

Potrivit instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, Palamarciuk a spus că banii ajung în bugetul Moldovei și „nu se vor întoarce la bugetul Transnistriei, și nu vor fi cheltuiți pentru nevoile locuitorilor și întreprinderilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: