Chișinăul după ce a fost acuzat de Tiraspol că a „blocat” importul de aparate de tomografie computerizată în regiune: Nu dispun de autorizație
Full Article 2 minutes read

Chișinăul după ce a fost acuzat de Tiraspol că a „blocat” importul de aparate de tomografie computerizată în regiune: Nu dispun de autorizație

Așa-zisul „minister de Externe” de la Tiraspol a declarat pe 19 mai că Chișinăul a „blocat” importul echipamentelor de tomografie computerizată (CT) în regiunea transnistreană. Instituția a calificat acțiunea drept „inumană” și a făcut apel la observatorii formatului „5+2” și OSCE să acorde asistență în acestă situație. Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a explicat că echipamentele CT conțin radiații ionizate, iar importul unor asemenea articole poate fi efectuat doar către instituțiile autorizate. Biroul a precizat că a propus deja Tiraspolului să demareze procedura de autorizare a centrului medical unde urmează să ajungă aparatelor respective. 

Pe 19 mai, instituția care se ocupă de „afaceri externe” de la Tiraspol a publicat o declarație în care se menționează că autoritățile de la Chișinău ar fi „blocat” importul de echipamante CT, în încercarea de a „reduce artificial capacitatea funcțională a sistemului de sănătate din regiune”.

„Acțiunile Republicii Moldova par a fi deosebit de cinice în contextul în care echipamentul pentru proceduri de diagnosticare a cărui import în RMN a fost blocat era destinat Spitalului Republican al Invalizilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care oferă servicii beneficiarilor din RMN. Facem apel la mediatorii și observatorii internaționali, precum și la Președinția în exercițiu a OSCE, să acorde cea mai mare atenție acțiunilor absolut inumane ale părții moldovenești și să ofere asistență pentru înlăturarea obstacolelor impuse de structurile Republicii Moldova” în calea funcționării normale a instituțiilor medicale din Transnistria”, se arată în declarație.

NM a contactat Biroul politici de reintegrare pentru un comentariu. Instituția a explicat că echipamentele ce conțin surse de radiații ionizante trebuie să corespundă cerințelor de securitate radiologică, iar importul unor asemenea articole poate fi efectuat exclusiv de către instituţiile autorizate în acest sens.

„Acest fapt a fost adus la cunoștința Tiraspolului prin canalul de dialog al reprezentanților politici, cu apelul de a iniția procedura de autorizare a centrului medical vizat la autoritățile naţionale competente”, a declarat Biroul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: