Tudor Mardei | NewsMaker

Chișinăul răspunde criticilor lui Peskov și Zaharova: „Critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice”

Chișinăul a respins, în dimineața zilei de 6 noiembrie, criticile lansate de oficialii ruși referitoare la alegerile prezidențiale, adăugând că acestea „nu corespund realității” și au drept scop să manipuleze opinia publică. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că alegerile s-au desfășurat conform standardelor internaționale și că aceste „încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne”. „Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice”, au declarat reprezentanții Chișinăului. 

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, la șefia căruia se află ministrul Mihai Popșoi, a venit cu o reacție, în dimineața zilei de 6 noiembrie, la declarațiile reprezentanților autorităților ruse despre alegerile din țara noastră.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în țara noastră nu corespund realității. Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Totodată, instituția a dezmințit „criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică”.

„Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”, au conchis reprezentanții Ministerului.

Actualizare: Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comentat declarațiile lansate la Moscova despre scrutinul prezidențial din Moldova. În timpul unor declarații de presă, Vodă a ieșit cu o oglindă și a citat un proverb rus. Potrivit lui Vodă, înainte de a începe să ni se ofere lecții de democrație „ar fi tare bine ca respectivii oficiali să se privească în oglindă”. „Uitați-vă la voi și abia apoi judecați-i pe alții”, a fost mesajul lui Vodă pentru oficialii ruși care au criticat procesul electoral din țara noastră. Detalii AICI.

***

Pe 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul II al scrutinului prezidențial. Maia Sandu, care a concurat pentru al doilea mandat consecutiv, a câștigat alegerile, obținând 55,35% din sufragii. Conctracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,65% din voturi. Pe teritoriul Republicii Moldova, Stoianoglo a acumulat 51,34% din sufragii, iar Maia Sandu – 48,66%. Voturile din diaspora însă au înclinat balanța în favoarea șefei statului.

Pe 5 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că Maia Sandu nu ar fi președintele Republicii Moldova pentru că la alegerile prezidențiale nu a obținut majoritate de voturi din partea cetățenilor care se află pe teritoriul țării. În același timp, Peskov a sugerat că Moscova nu se așteaptă la îmbunătățirea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, care au început să se deterioreze după invazia rusă din Ucraina. Detalii AICI. Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a spus că aceasta „a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a Moldovei”.

Menționăm că alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetățenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale rusești, potrivit autorităților.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: