Chișinăul riscă să rămână fără un teren de peste 100 mln lei? Acuzațiile Primăriei și reacția PAS
Full Article 5 minutes read

Chișinăul riscă să rămână fără un teren de peste 100 mln lei? Acuzațiile Primăriei și reacția PAS

Viceprimarul de Chișinău Irina Gutnic a spus că municipiul riscă să rămână fără un teren în valoare de peste 100 de milioane de lei, amplasat în sectorul Râșcani. Ea a declarat că terenul este proprietate a municipiului și a fost transmis în gestiunea societății pe acțiuni Autocomtrans. Gutnic a acuzat pe unii reprezentanți ai partidului de guvernământ că nu ar fi întreprins nici o măsură iar în consecință autoritatea locală a rămas cu un împrumut de 4 milioane, investiți anterior pentru a evita procesul de insolvabilitate. Ea a spus că reprezentanții PAS, printre care Vasile Grădinaru și Zinaida Popa s-ar fi aflat la acel timp în „organele de conducere ale societății”. Într-un final, a menționat Gutnic, instanța de judecată a aprobat procedura falimentului și a dispus vânzarea bunurilor societății. În reacție, reprezentanta PAS Zinaida Popa a menționat că nu a „deținut nici o funcție de conducere la SA Autocomtrans”. „Hoțul strigă hoții”, a reacționat la rândul său deputatul Vasile Grădinaru. 

Declarația Primăriei

În timpul unor declarații pentru jurnaliști din data de 26 iunie, Gutnic a menționat că „pe parcursul anilor 2014-2024, prin acțiunile unor persoane fizice și juridice dar și prin deciziile adoptate de anumite autorități publice și instanțe de judecată, se urmărește delapidarea proprietății municipale”.

Este vorba despre un teren cu o suprafață de peste 3 hectare, amplasat în sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, în adiacenta străzilor Ceucari și Doina. Valorea acestui teren se ridică la peste 100 de milioane de lei”, a menționat Gutnic, adăugând că pe teren sunt amplasate mai multe construcții.

Ea a explicat că terenul este proprietate municipală și a fost transmis în gestiunea societății pe acțiuni Autocomtrans.

Consiliul Municipal Chișinău deține cotă majoritară – în proporție de 58% de acțiuni. (…) În 2014, împotriva acestei societăți a fost intentată procedura de insolvabilitate. În cadrul procesului de insolvabilitate, anumite persoane urmăresc scopul acaparării terenului menționat, având tot suportul Inspectoratului Fiscal de Stat care prin acțiunile și deciziile sale în 2014 a înstrăinat creanțele către persoane juridice și nu către Primăria municipiului Chișinău, care este cea mai interesată parte în acest proces. În cadrul procesului de insolvabilitate, în scopul protejării patrimoniului, în anul 2018, autoritatea publică locală a stins datoria societății Autocomtrans de 4 milioane de lei. Astfel, societatea a devenit activă și toate bunurile au rămas în proprietatea municipalității, evitând astfel trecerea bunurilor în proprietatea persoanelor interesate„, a comunicat viceprimarul.

Gutnic a adăugat cele 4 milioane, achitate de către Primăria municipiului Chișinău, urmau a fi convertite în acțiuni și respectiv municipalitatea urma să dețină acțiuni în proporție de 98%.

La finele anului 2019, organele de conducere ale societății pe acțiuni Autocomtrans, din care făceau parte foști și actuali consilieri municipali, actuali deputați din cadrul partidului de guvernământ printre care și Vasile Grădinaru, Zinaida Popa, Roman Roșca, Roman Cojuhari, nu au întreprins nici o măsură de protejare a intereselor societății în scopul restituirii datoriei sau convertirii acesteia în acțiuni. Respectiv, Consiliul Municipal Chișinău a rămas cu un împrumut de 4 milioane”, a precizat Gutnic.

Ea a adăugat că „la începutul anului 2021, iarăși – prin acțiunile unor persoane fizice și juridice a fost intentată procedura de insolvabilitate iar statul, prin intermediul Inspectoratului Fiscal, a înaintat datorii în sumă de 3 milioane de lei care iarăși au fost înstrăinate persoanelor juridice și nu Primăriei municipiului Chișinău”.

Cu regret, prin intermediul instanțelor de judecată, a fost aprobată procedura falimentului și s-a dispus valorificarea masei debitoare, adică s-a acceptat vânzarea bunurilor care aparțin societății pe acțiuni Autocomtrans, printre care evident se regăsește și acest teren care este urmărit de foarte multă lume”, a menționat ea, adăugând că „vânzarea bunurilor Autocomtrans către terțe persoane va deschide calea pentru privatizarea terenului aferent acestor construcții”.

Gutnic a spus că primarul a cerut administratorului de insolvabilitate al SA Autocomtrans „de a anula licitația care a fost deja lansată și este anunțată pentru data de 28 iunie curent în cadrul căreia urmează să fie înstrăinate bunurile care sunt gestionate de societatea pe acțiuni Autocomtrans”. La fel, ea a adăugat că autoritățile municipiului au sesizat organele de drept.

Reacția PAS

Lidera fracțiunii Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău Zinaida Popa a scris pe o rețea de socializare că nu a „deținut nici o funcție de conducere la SA Autocomtrans”.

Acum Ion Ceban, prin înșelătorie și înțelegeri pe sub masă, cu anumiți actori din domeniul afacerilor și foști prieteni de la PSRM, delapidează municipiul Chișinău de clădiri care aparțin SA Autocomtrans, prin așa-zisele licitații mimate. (…) Această datorie în valoare de câteva milioane de lei, poate fi acoperită din bugetul municipal, ca sprijin și suport pentru această societate pe acțiuni. Totul iarăși se rezumă la bugetul municipiului Chișinău, care întârzie cu jumătate de ani. Domnule Primar, unde este bugetul municipal?”, a menționat Popa.

Iar deputatul PAS Vasile Grădinaru a scris pe o rețea de socializare că „hoțul strigă hoții”.

După ce Ivan Ceban și Irina Gutnic au adus în faliment întreprinderile „Apă-Canal Chișinău” și „Autosalubritate”, iată că a venit rândul unei alte întreprinderi „Autocomtrans”. Deși la conducerea directă a „Apă-Canal” era Gutnic, iar la „Autocomtrans” Victor Poleacov, consilier PSRM, recent numit de primar Pretor sect. Râșcani, de vină pentru faliment sunt toți, numai nu ei, chiar și cei care nu au și nu au avut niciodată atribuții cu aceste întreprinderi. (…) Primăria Chișinău este condusă de niște incompetenți care falimentează Chișinăul, întreprinderile și terenurile sunt vândute pe bănuți, pentru a achita concerte”, a comunicat Grădinaru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: