Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă foarte mare de deșeuri
Full Article 2 minutes read

Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă foarte mare de deșeuri

Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla începând de săptămâna viitoare o masă foarte mare de deșeuri. Pe 19 ianuarie, Primăria a semnat contractul care prevede prestarea serviciilor de sortare a deșeurilor, colectat zilnic, în orașul Chișinău și în suburbii între Î.M. Regia „Autosalubritate” şi compania SRL „ABS”.

Potrivit lui Ion Ceban, acest contract este implementarea viziunii municipalității în domeniu, prezentată la Primul Forum Economic Chișinău 2022.

Contractul este valabil pe o perioadă de 5 ani. Suma totală a contractului este 217,5 milioane lei (cu TVA).

Astfel, toate deșeurile colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an, vor fi trimise spre sortare și revalorificate, indiferent dacă au fost sortate la sursă sau nu, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40/45% din volumul deșeurilor.

De asemenea, achiziționarea serviciilor de sortare va contribui la diminuarea volumului de deșeuri depozitate la poligonul de la Țânțăreni, dar și va ajuta la dezvoltarea culturii de sortare a deșeurilor la sursă.

La prima etapă se vor identifica spre reciclare: hârtia/cartonul, plasticul, metalul, sticla.

Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita 120 lei/tona spre sortare (cu TVA) câștigătorului licitației.

La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe contul propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sunt: pneurile de cauciuc, mobilier, etc.

Potrivit primarului, cu ajutorul unui grant de la BERD şi BEI, în Chișinău au fost procurate 3000 de containere pentru depozitarea deşeurilor, dintre care 1000 au ajuns deja.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: