Chișinăul vrea mai multe școli cu predare în limba română în Transnistria
Full Article 2 minutes read

Chișinăul vrea mai multe școli cu predare în limba română în Transnistria

Chișinăul își exprimă interesul pentru deschiderea sau reorganizarea mai multor instituții de învățământ cu predare în limba română pe malul stâng al râului Nistru și în municipiul Bender. Într-un comunicat emis, Biroul politici de reintegrare anunță că interesul survine urmare a interesului manifestat de locuitorii din regiune, dar și a elevilor din Transnistria care optează pentru studii în limba română, în una din cele 8 școli cu predare în română din stânga Nistrului.

Conform sursei citate, în anul curent de studii se atestă, în continuarea, o tendință pozitivă de o ușoară creștere a numărului de elevi care aleg să își facă studiile în limba română în cele 8 instituții de învățământ. Astfel, Biroul anunță că în acest an au fost înmatriculați, în total, 1677 de elevi, comparativ cu 1650 (2021), 1573 (2020) și 1547 (2019).

Chișinăul afirmă că situația din cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană se află sub un control permanent atât din partea Ministerului Educației și Cercetării, cât și a Biroului politici de reintegrare, având prioritate absolută desfășurarea procesului educațional într-un mediu atractiv și sigur pentru copii, corpul didactic și administrația instituțiilor de învățământ.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: