Cinci dintre televiziunile afiliate lui Șor și Plahotniuc au rămas fără acte permisive pentru emisie
Full Article 4 minutes read

Cinci dintre televiziunile afiliate lui Șor și Plahotniuc au rămas fără acte permisive pentru emisie

Trei companii din Moldova din domeniul audiovizual au rămas fără acte permisive pentru emisie. Este vorba despre Telesistem TV (Primul în Moldova, Accent TV), Archidoc Group (Orizont TV) și Telestar Media (Canal 2 și Canal 3). Potrivit Guvernului, în cazul fiecăreia, au fost identificate tranzacții care „confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc – Șor”. Precizăm, în 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV printre care Accent TV, până la anularea stării de urgență. Ulterior, în 2023, la propunerea Serviciului de Informații și Securitate, CSE a suspendat temporar licența altor șase posturi de televiziune printre care Orizont TV, Canal 2 și Canal 3.

Guvernul de la Chișinău a anunțat pe 30 mai că „3 companii din domeniul audiovizual au rămas fără acte permisive pentru emisie, din cauza finanțării din surse dubioase”.

Potrivit Guvernului, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să refuze acordarea aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului și să retragă actele permisive pentru emisiile de televiziune și servicii audiovizuale în cazul celor trei companii.

Este vorba despre SRL „Telesistem TV” (Primul în Moldova, Accent TV), SRL „Archidoc Group” (Orizont TV) și SRL „Telestar Media” (Canal 2 și Canal 3).

„Au încălcat solicitarea consiliului de a furniza dosarul complet de informații, prezentând informațiile și datele unui singur cont bancar, în timp ce dețin 5 și, respectiv, câte 8 alte conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, au fost identificate tranzacții care confirmă afilierea cu gruparea Plahotniuc – Șor”, au relatat reprezentanții Guvernului.

Totodată, a menționat Guvernul, Consiliul a mai decis să transmită o ultimă notificare pentru 36 de companii din cele 88 vizate care nu au răspuns anterior la solicitarea de a prezenta informațiile cerute.

„Aceasta a fost ultima ședință a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, organizată de Agenția Națională a Investițiilor, după ce secretariatul Comisiei a fost preluat de Agenția Servicii Publice”, au precizat reprezentanții Guvernului.

***

Amintim, la sfârșitul anului 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspendat activitatea postului TV Primul în Moldova și a altor cinci posturi TV (TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova), până la anularea stării de urgență din țară. Ulterior, în octombrie 2023, la propunerea șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Mustață, CSE a suspendat temporar licența altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3.

Atunci, posturile de televiziune Orizont TV și ITV, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, precum și Publika TV și Prime TV – afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, au venit cu o reacție după ce CSE a suspendat licența a șase posturi TV, la solicitarea SIS. Posturile de televiziune au condamnat dispoziția emisă de autorități și au acuzat guvernarea de un atac „fără precedent” asupra mass-mediei din Republica Moldova. Detalii AICI.

Pe 29 decembrie 2023, cu o zi înainte ca starea de urgență să expire, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor în gestiunea cărora se aflau 8 televiziuni cu licența suspendată pe perioada stării de urgență. Este vorba de SRL „Telesistem TV”, SRL „Media Resurse”, SRL „Archidoc Group”, SRL „Media Pro Group”, SRL „General Media Group Corp” și SRL „Telestar Media”. Guvernul a anunțat atunci că toate companiile care activează în domeniul emisiilor de televiziune/serviciile audiovizuale vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi. Mai exact, aceștia urmau a fi verificați în ceea ce privește implicarea în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: