Cinci posturi TV, inclusiv Moldova 1 – sancționate. Amenzile se ridic la 80 mii lei
Full Article 3 minutes read

Cinci posturi TV, inclusiv Moldova 1 – sancționate. Amenzile se ridic la 80 mii lei

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cinci posturi TV cu 80 de mii de lei. Totodată, CA a emis trei avertizări publice pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale. Posturile TV vizate sunt Jurnal TV, TVC21, PRO TV Chișinău, Jurnal TV, Moldova 1 și TVR Moldova. Deciziile au fost luate de membrii Consiliului în ședința din  24 noiembrie, în baza celui de-al zecelea raport de monitorizare.  

Potrivit CA, controlul s-a desfășurat în perioada 13-17 noiembrie 2023 și a vizat respectarea prevederilor ce țin de informarea corectă – art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), în cadrul principalelor programe de știri din orele de maximă audiență de seară și/sau în emisiuni de informare electorală, precum și ale art. 89 și 90 din Codul electoral, de 13 servicii de televiziune care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Sursa citată precizează că, în cazul Jurnal TV, postul ar fi difuzat două programe audiovizuale în cadrul cărora au fost abordate subiecte cu conținut electoral și despre concurenți electorali, deși în Declarația privind reflectarea alegerilor locale, furnizorul nu a indicat aceste programe, fapt care contravine prevederilor Codului electoral. De asemenea, într-un subiect difuzat de Jurnal TV, serviciul media audiovizual de televiziune nu ar fi prezentat principalele puncte de vedere aflate în opoziție.

În același timp, TVC 21 ar fi difuzat o emisiune în care au fost vizați concurenți electorali, programul nefiind inclus în lista programelor cu caracter electoral din declarația privind politica editorială a furnizorului.

La fel, într-un program de informare electorală de la același serviciu media audiovizual de televiziune ar fi fost invitat un singur candidat la funcția de primar al municipiului Bălți. CA spune că, astfel, serviciul media nu a respectat prevederile art. 89 alin. (2) din Codul electoral care prevede expres obligativitatea de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor.

Serviciul media audiovizual TVC 21 a mai fost sancționat pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (6) lit. (b) din CSMA, pentru că ar fi admis etichetări discriminatorii în raport cu unele persoane, pentru nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) lit. b) din CSMA, pentru lipsa bunei-credințe în relatarea unor fapte, dar și avertizat public pentru lipsa mențiunii „Direct” pe parcursul unui program, cerință stipulată la alin.12 al art.13 din CSMA.

Serviciile media Moldova-1, TVC 21, PRO TV Chișinău, Jurnal TV și TVR Moldova au fost sancționate pentru difuzarea imaginilor fără a indica sursa de proveniență a acestora, și/sau pentru lipsa mențiunii „Arhiva” în cazul unor înregistrări. Sancțiuni pentru aceste încălcări sunt prevăzute la art. 13 alin. (5) lit. e), și alin. (14) din CSMA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: