Cinci tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite
Full Article 4 minutes read

Cinci tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite

Deși în Republica Moldova au fost colectate aproape cinci tone de medicamente expirate, acestea nu sunt nimicite și nici incinerate, dar sunt depozitate la un agent economic pe strada Industrială din sectorul Ciocana. Cu toate că legislația Republicii Moldova permite autoclavarea și incinerarea deșeurilor medicale, incinerarea nu are loc în țara nostră, pentru că nu există un regulament care ar stipula exact modalitatea cum trebuie să se desfășoare acest proces și în ce condiții. O spune Ruslan Nercaș, directorul general al „MoldRec Group” SRL, companie care se ocupă de colectarea și depozitarea medicamentelor expirate, scrie Eco Presa.

Cum a început totul

O campanie de colectare a deșeurilor medicale a fost lansată la Chișinău în aprilie 2021. Rețeaua de farmacii „Felicia” anunța că adună medicamente expirate și dispozitive medicale, iar în acest scop au fost instalate mai multe boxe în cinci farmacii din capitală. „Inițial, am făcut un proiect pilot pe Chișinău, în care colectam medicamente expirate, plastice de la dermatocosmetică, dar și echipamente medicale. Peste un an, ne-am extins activitatea, din grijă față de sănătatea clienților noștri, dar și față de mediul înconjurător.  La ora actuală colectăm ambalaje din plastic, medicamente expirate și dispozitive medicale în farmacii din alte cinci orașe. E vorba de Hâncești, Bălți, Soroca, Ungheni și Comrat. Deocamdată, campania se desfășoară în 11 farmacii din Republica Moldova, dar ne dorim să fie mai multe implicate în proiect”, a precizat Tatiana Carabulea, PR manager al unei rețele de farmacii.

Cinci tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite
Medicamentele expirate și dispozitivele medicale sunt colectate în urne separate.

Ce fel de medicamente pot fi aduse

În rețeaua respectivă de farmacii, sunt instalate boxe speciale, în care pot fi aduse toate tipurile de medicamente:

1) Cu termen expirat sau neutilizabile
2) Cu ambalaj deteriorat
3) Cu regim de temperatură care nu a fost respectat
4)Retrase de la comercializare de producăror, dar care se află la populație
5) Rezultate în urma schimbării tratamentului, vindecării sau decesului pacientului

#Preferabil ca medicamentele să fie aduse în ambalajul original (blister, ambalaj de sticlă sau de plastic)

Ce tip de dispozitive medicale se colectează

1)Orice tip de tehnică medicală (termometre, electronice, aparate de măsurare a tensiunii aretriale, stetoscoape, oxiometre, aparate de măsurare a nivelului de zahăr în sânge, nebulizatoare etc.)
2) Baterii

Cinci tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite
În cadrul campaniei, oamenii pot aduce la unele filiale ale farmaciei și baterii uzate.
Cinci tone de medicamente expirate, colectate în cadrul unei campanii. Unde sunt depozitate și de ce nu sunt nimicite
Bateiile uzate se aruncă în lada pe care scrie „Dispozitive medicale”.

Ce tip de dispozitive medicale nu se colectează

1)Termometre cu mercur
2)Măști și mănuși de unică folosință
3)Echipamente care au în componența lor elemente/substanțe radioactive
4)Deșeuri contaminate (seringi folosite, ace de la aparate de măsurare a nivelului de zahăr în sânge, echipamente de protecție anti-COVID).

Ce se întâmplă cu medicamentele și dispozitivele medicale colectate

Atât medicamentele, cât și dispozitivele medicale, aduse de oameni în farmacii, sunt preluate ulterior de Compania „MoldRecGroup” SPL. Dispozitivele medicale, care se colectează în rețeaua de farmacii, sunt în mare parte deșeuri de echipamente electrice și electronice. „Odată ce ajung la noi la platformă, ele se sortează după tipul lor, împreună cu alte deșeuri de echipamente electrice și electronice, sunt pregătite pentru a fi exportate în România, la o companie care reciclează  astfel de deșeuri electrice și elecronice. E cea mai mare fabrică de reciclare a acestor tipuri de deșeuri din sud-estul Europei. Totodată, deșeurile de medicamente expirate, acestea sunt la fel împachetate și pregătite pentru etapa de ambalare finală. Ele urmează a fi duse în Franța, unde vor fi procesate sau incinerate la una din fabricile partenere. Din păcate, la momentul actual în comunitate sunt doar două state deschise să primească deșeuri din țările extracomunitare, e vorba de Germania și Franța”, a precizat pentru ecopresa.md Ruslan Nercaș, directorul general al „MoldRec Group”.

Citește articolul integral pe Eco Presa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: