Liderul Partidul Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a criticat într-o postare pe pagina sa de Facebook intenția Ministerului Sănătății și a Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate (CAPCS) de a procura medicamente oncologice din Iran pentru anul 2025. În replică, ministerul Sănătății a oferit clarificări cu privire la stadiul achizițiilor, menționând că până în prezent nu a fost desemnat niciun câștigător în procesul de achiziție a medicamentelor oncologice și imunosupresive pentru anul 2025.
PNM a scris că acest demers „absolut inadmisibil”, afirmând că medicamentele de la compania iraniană AryoGen Pharmed ar putea pune în pericol sănătatea pacienților și submina angajamentele europene ale Republicii Moldova.
„Faptul că Iranul furnizează armament Rusiei – armament folosit zilnic împotriva vecinilor noștri ucraineni – face această decizie cu atât mai scandaloasă. Cum poate Republica Moldova, care susține integritatea teritorială a Ucrainei și condamnă agresiunea rusă, să facă achiziții de la un stat care contribuie activ la acest război nedrept și nemilos?
PNM cere ferm ministerului Sănătății și Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate să se reorienteze către soluții sigure, de la partenerii europeni sau internaționali, care respectă normele de calitate și siguranță. Direcția noastră trebuie să rămână clară: un viitor românesc și european sigur, fără compromisuri care să ne afecteze sănătatea și integritatea”, a scris Dragoș Galbur.
Ministerul Sănătății a precizat pentru NewsMaker că procedura se află în etapa de evaluare a ofertelor și dosarelor, conform Legii achizițiilor publice, și că nicio informație detaliată nu poate fi divulgată până la finalizarea evaluării.
„Potrivit Legii achizițiilor publice, până la finalizarea evaluării nu pot fi divulgate informații privind examinarea, evaluarea și compararea ofertelor. Astfel, nici Ministerul Sănătății, nici CAPCS nu sunt în drept să ofere la moment informații detaliate.
Medicamentele se clasifică în două grupuri: originale și generice. Medicamentul generic este cel reprodus în baza celui original și conține același principiu activ, în aceeași doză și formă farmaceutică ca și cel original. Medicamentele biologice conțin una sau mai multe substanțe active obținute sau derivate dintr-o sursă biologică (microorganisme, celule animale sau umane). Medicamentul biosimilar imită cu exactitate efectele unui medicament biologic original”, a comunicat reprezentanții ministerului Sănătății
În ceea ce privește siguranța medicamentelor biosimilare, ministerul Sănătății a explicat că acestea sunt similare medicamentelor biologice originale și nu prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește siguranța, puritatea și eficacitatea, chiar dacă sunt obținute din organisme vii și nu pot fi copii exacte ale originalului.
Instituția nu a comentat direct acuzațiile politice făcute de PNM.