Cine e singurul consumator care a trecut la furnizorul cu gaz la preț de 10 lei? Parlicov: Se întâmplă un lucru nenormal
Full Article 3 minutes read

Cine e singurul consumator care a trecut la furnizorul cu gaz la preț de 10 lei? Parlicov: Se întâmplă un lucru nenormal

Până în prezent, un singur consumator a plecat de Moldovagaz la NordGaz – furnizorul care a promis să livreze gaze la un tarif de zece lei, promise de oligarhul fugar Ilan Șor și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. Este vorba despre însuși directorul NordGaz. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un live pe 22 decembrie.

„Deocamdată există un sigur consumator care a trecut la NordGaz, este directorul NordGaz. Din informația pe care o am de la Moldovagaz, acum la el se întâmplă un lucru nenormal, pentru că deși el a trecut la NordGaz și teoretic Moldovagaz nu-i furnizează gaz, el gaze în Republica Moldova nu a importat și, din câte înțelegem, pe piața internă gaze tot nu a procurat. Cu alte cuvinte, acest consumator nu face altceva decât să ia gaze din sistem și nu există o claritate de unde le-a luat”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei susține că compania NordGaz va fi pusă în situația de a demonstra „că chiar poate importa și livra gaze naturale”. În caz contrar, este de părere Parlicov, fie vor fi luate toate măsurile de rigoare: „ANRE cunoaște ce are de făcut”.

„Din păcate, ceea ce vedem la moment, este că ei fac exact ceea ce au făcut în sistemul bancar – încearcă să speculeze pe încrederea oamenilor. (…) Deocamdată ei gaz nu furnizează, nu importă – pur și simplu iau din sistem. Aceasta nu este activitate de livrare a gazelor, aceasta nu este ceea ce au promis. (…) Acest director nu este din sistemul energetic, este jurist, avocat. Din câte înțeleg, logica lor este să găsească lacunele din legislație și să le exploateze. Daca vor să joace în jocuri de noroc cu statul – poftim, dar vă spun din start că noi știm să ne facem meseria. Dacă vor fi identificate lacune în legislație, ele vor fi identificate. Ori vă apucați real de furnizat gaze, or vor fi consecințe pe care trebuie să vi le asumați”, a mai declarat Parlicov.

***

Amintim că, pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a anunțat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita, din 1 decembrie, 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă, datorită semnării unui contract cu companii din Turcia, Germania și Moldova (Detalii – AICI). Anunțul a stârnit o serie de reacții la Chișinău. În timp ce conducerea țării declara că așa-numitul „contract” făcut public de Evghenia Guțul nu este nimic altceva decât un fals în interese electorale, acuzându-l pe Șor și echipa sa de manipulare, oligarhul fugar și bașcana Găgăuziei respingeau acuzațiile. Cei doi au declarat în repetate rânduri că gazul promis nu este unul fictiv și că el va ajunge la cetățeni, așa cum au spus.

Pe 18 decembrie, Moldovagaz a anunțat că doar patru consumatori casnici au depus cereri, până pe 15 decembrie, cu solicitarea de a-și schimba furnizorul de gaze naturale. Vadim Ceban spunea, însă, că procedurile nu au fost demarate, în contextul în care cererile, expediate pe adresa electronică a întreprinderii, nu au fost semnate electronic, așa cum prevede regulamentul. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: