Cine e vinovat pentru scumpirea gazului și de ce Moldova nu s-a pregătit pentru iarnă? Analiză NM
Full Article 8 minutes read

Cine e vinovat pentru scumpirea gazului și de ce Moldova nu s-a pregătit pentru iarnă? Analiză NM

Tariful pentru gaze în Moldova va crește cu 27,5% și va constitui 16,74 lei pentru un metru cub. Majorarea solicitată de furnizor a generat de câteva zile un adevărat scandal, iar Parlamentul a anunțat că va organiza pe acest subiect audieri publice. Autoritățile nu pot identifica cine se face vinovat de faptul că nu s-au făcut suficiente rezerve de gaze vara, când prețurile erau accesibile. NewsMaker a analizat situația și  explicațiile oferite de Moldovagaz, Energocom și Ministerul Energiei.

Ce s-a întâmplat?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului. Astfel, conform deciziei ANRE din 29 noiembrie, tariful va crește cu 27,5%, adică de la 13,13 lei la 16,74 lei (cu TVA) pentru un metru cub. Moldovagaz a solicitat, însă o creștere de 40%, adică până la 17,47 lei pentru un metru cub.

Moldovagaz și-a motivat cererea prin creșterea prețului de achiziție la 523 de dolari pentru 1.000 de metri cubi (față de 482 de dolari în decembrie 2023) și prin majorarea cu 3% a volumului de gaze achiziționate, ajungând la 804 milioane de metri cubi, comparativ cu volumul prevăzut în tarif.

ANRE a menționat printre cauze majorarea bruscă a prețurilor de piață pentru gaze, care în noiembrie au crescut cu 25%, depășind prețul inclus în tarif. ANRE a mai menționat că menținerea tarifului actual ar putea genera pierderi financiare pentru Moldovagaz și ar putea afecta securitatea furnizării gazului.

Parlamentul va organiza săptămâna viitoare audieri publice privind situația din sectorul energetic. Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe va discuta majorarea tarifului. Președintele comisiei, Radu Marian, a declarat că solicitarea Moldovagaz a stârnit nedumerire și nemulțumire în rândul cetățenilor, mai ales având în vedere că, în octombrie, Guvernul afirma că nu există premise pentru majorarea tarifelor pentru resursele energetice.

Cum s-a ajuns la această situație?

Tariful pentru gaz a fost majorat pe fondul unui scandal legat de achiziționarea rezervelor de gaze. În timpul verii, prețurile pentru gaze erau semnificativ mai mici, însă Moldova a achiziționat și stocat doar un volum redus de gaze, care potrivit Ministerului Energiei, este suficient doar până în ianuarie 2025.

Moldovagaz achiziționează gaze de pe bursa locală BRM East Energy, în principal de la întreprinderea de stat Energocom, care cumpără gaze de pe piețele externe.

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz, a scris pe Facebook că problema tarifelor a apărut deoarece Moldovagaz nu a achiziționat un volum suficient de gaze în primăvară-vară, când prețurile erau scăzute. „Săptămâna viitoare vom discuta în Parlament cum am ajuns în această situație, cine este responsabil și cum vom acționa în continuare”, a scris Tofilat.

Alexandr Slusari, membru al consiliului de administrație al Energocom, a subliniat că responsabilitatea achiziției de gaze revine Moldovagaz. „Din punct de vedere juridic, de achiziția gazului răspunde Moldovagaz. După încheierea stării de urgență, sistemul de achiziții este următorul: Moldovagaz decide singur cum să achiziționeze gazele, inclusiv de pe bursă. Energocom cumpără gaze, dar nu dictează condițiile”, a declarat Slusari.

El a adăugat că, în vară, l-a întrebat pe directorul Energocom, Victor Bînzari, de ce întreprinderea de stat nu achiziționează gaze în avans. „Acesta a răspuns: unde este garanția că îl vom vinde ulterior, nu știm care va fi conjunctura prețurilor și ce garanții vom avea”, a relatat Slusari.

Ce spune Moldovagaz, Energocom și Ministerul Energiei

Vadim Ceban, directorul interimar al Moldovagaz, a calificat acuzațiile lui Tofilat drept „nefondate”. „Avem informații concrete despre cum au decurs licitațiile [pentru achiziția gazului pe bursă], ce sesiuni [pe bursă] au avut loc, vom prezenta toate dovezile la audierile parlamentare. Tofilat poate solicita singur documentele. Avem dovezi că am acționat conform tuturor procedurilor. El [Tofilat], în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere, a aprobat recent toate achizițiile pentru acest an. [Dacă ceva nu este în regulă], de ce a votat bugetul în care sunt indicate achizițiile și prețurile?”, a declarat Ceban pentru NM.

El a menționat că Moldovagaz a început să achiziționeze gaze în avans în august-septembrie, când prețurile erau „normale”, și a realizat aproximativ 100 de tranzacții.

La întrebarea de ce Moldovagaz nu a achiziționat suficiente gaze pentru toată perioada de iarnă, atunci când prețurile erau scăzute, Vadim Ceban, directorul interimar al Moldovagaz, a răspuns că nu au existat oferte disponibile pe piață: „Am achiziționat gaze la un preț care nu depășea valorile limită incluse în tarif. Nu putem depăși aceste limite. Prețurile au crescut, am încercat să cumpărăm, dar nu am găsit oferte acceptabile din punct de vedere al prețului”, a spus el.

Victor Bînzari, directorul interimar al Energocom, a declarat pentru NM că întreprinderea a participat la licitații pe bursă și a oferit propuneri nu doar către Moldovagaz, ci și altor companii moldovenești. La întrebarea de ce Energocom nu a cumpărat gaze în avans la prețuri scăzute, Bînzari a explicat că Energocom „nu lucrează cu consumatorii finali” precum Moldovagaz.
„Noi activăm pe piața angro. De consumatorii finali trebuie să se ocupe Moldovagaz și alte companii furnizoare. Ei trebuie să știe care este volumul lor de consum și ce plafon de prețuri de achiziție pot suporta”, a spus Bînzari.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a evitat să comenteze situația înainte de audierile parlamentare, dar a subliniat că ministerul nu se ocupă de achiziția gazului, iar Guvernul folosește compensațiile pentru a sprijini populația.

Presa, inclusiv NM, a intrat anterior în posesia unei copii a procesului-verbal al unei ședințe de lucru a Ministerului Energiei din 6 august. La această ședință au participat ministrul Parlicov, alți reprezentanți ai ministerului, Vadim Ceban de la Moldovagaz, Victor Bînzari de la Energocom și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz. De asemenea, presa a mai obținut o copie a unei scrisori din 18 octombrie, semnată de Parlicov și adresată ANRE, consiliilor de administrație ale Energocom și Moldovagaz, Agenției Proprietății Publice și cabinetului premierului Dorin Recean.

În această scrisoare, Parlicov menționează că, la ședința din 6 august, Ministerul Energiei a recomandat achiziționarea gazului atunci când prețul va scădea la 34,5 euro pe MWh (aproximativ 350 de euro pentru 1.000 de metri cubi). În scrisoare nu este specificat cine exact ar trebui să achiziționeze gazele, dar analiza a fost făcută pentru Energocom și Moldovagaz.

În timpul ședinței din 6 august, Sveatoslav Mihalache, șeful interimar al Direcției Gaze Naturale și Produse Combustibile a Ministerului Energiei, a accentuat atenția pe prognoza unui preț de 34,5 euro pe MWh. Bînzari a răspuns că niciun trader nu lucrează pe baza prețurilor menționate de Mihalache și că toți se bazează pe cotațiile pieței Argus.

Mihalache a replicat că, la începutul anului, a prognozat de asemenea o scădere a prețurilor și a recomandat achizițiile, dar Energocom nu le-a făcut. Bînzari a spus, însă că Mihalache „nu înțelege cum funcționează tranzacțiile pe piața gazului”. Potrivit lui Bînzari, dacă Energocom ar fi cumpărat gaze naturale la un preț de 23 de euro pe MWh (aproximativ 250 de euro pentru 1.000 de metri cubi) și ulterior prețurile ar fi scăzut, ar fi fost obligat să compenseze personal pierderile. Dacă însă prețurile ar fi crescut, Energocom ar fi avut alt gen de probleme.

În scrisoarea Ministerului Energiei se mai menționează că prețul de referință de 34,5 euro pe MWh a fost atins între 16 și 20 septembrie. Totuși, pe 16 septembrie nu a avut loc nicio licitație, iar pe 19 și 20 septembrie, deși au fost licitații, gaze nu a fost achiziționate. Scrisoarea indică faptul că, după încheierea stării de urgență, Moldovagaz ar trebui să asigure furnizarea gazului către consumatorii finali, iar Energocom să faciliteze accesul Moldovagaz pe piața externă de gaze. Acest lucru este necesar deoarece traderii evită să colaboreze direct cu Moldovagaz din cauza structurii acționarilor săi (50% + 1 acțiune deținută de Gazprom) și a ratingului de credit scăzut.

În document se mai afirmă că strategia licitațiilor „în oglindă” aplicată de Energocom, în care gazele sunt achiziționate în baza cererilor Moldovagaz, nu a fost eficientă. În această perioadă, alți jucători de pe piață au oferit Moldovagaz prețuri mai atractive. Ministerul subliniază că încă din 2023 a solicitat Energocom să adopte o „strategie clară de achiziție și intervenție pe piață”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: