Cine este ministrul desemnat al Mediului Sergiu Lazarencu? CV și avere
Full Article 3 minutes read

Cine este ministrul desemnat al Mediului Sergiu Lazarencu? CV și avere

Deputatul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Lazarencu a fost desemnat ministrul al Mediului. Lazarencu are studii superioare în economie, deține o companie și este ex-viceprimar de Stăuceni. Acesta nu declară că ar deține vreun imobil, teren sau mașină. Soția lui, în schimb, este proprietara a două imobile, printre care un apartament, dar și două mașini. Mai multe detalii despre noul ministrul din Guvernul Recean, aflați în continuare.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Parlamentului, în 2011, Sergiu Lazarencu a absolvit Școala Politică „ADEPT”. Are diplomă de licență în economie, pe care a obținut-o în 2015, la Academia de Studii Economice din Moldova.

Între anii 2008-2020 a fost director comercial al companiei Luxiton. În 2020 devine viceprimar al comunei Stăuceni, municipiul Chișinău. Se menține în funcția respectivă până în 2021, atunci când accede în Parlament în calitate de deputat PAS. În cadrul Parlamentului, Lazarencu este, din 2021, președintele grupurilor de prietenie cu Muntenegru și Japonia, iar din 2023 – secretar al Comisiei economie, buget și finanțe.

De asemenea, Sergiu Lazarencu este fondatorul Pandicom, firmă cu activități în domeniul comerțului și producerii conservelor de fructe și legume. Compania a fost înființată în 2018.

Potrivit declarației de avere depuse de Sergiu Lazarencu pentru anul 2022, în această perioadă, a ridicat un salariu de 234 734 de lei pentru activitatea sa în calitate de deputat. Totodată, a obținut 255 402 de lei din diferite tipuri de indemnizații, iar 81 000 de lei – vânzarea unui automobil.

Deputatul nu indică că ar deține vreun imobil, teren sau automobil. Soția lui, în schimb, deține un apartament de 41.7 m2, care valorează 285 678 de lei. Aceasta deține și un alt imobil, în valoare de 1 112 842 de lei. Potrivit, documentului, soția deputatului este proprietara unei Toyota Avensis fabricată în 2014 și cumpărată în 2014, a cărei valoare este estimată la 10 500 de euro. Femeia deține și un Ford Tranzit fabricat în 2003 și achiziționat în 2015, care valorează 2 700 de euro.

Sergiu Lazarencu a accesat două credite de 150 000 de lei și 1 000 000, care sunt scadente la 2030 și, respectiv, 2039.

 

Precizăm că, pe 13 martie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat remanieri guvernamentale. Într-o postare pe Facebook, șeful Guvernului a precizat că funcția de ministru al Mediului, asigurată până acum de Iordanca-Rodica Iordanov, va fi preluată de deputatul PAS Sergiu Lazarencu. Oficialul nu a comunicat motivul schimbărilor din echipa guvernamentală.

Contactată de presă, Rodica Iordanov s-a arătat surprinsă de premierului. Aceasta a declarat că decizia este una „politică”, pe care a luată „partidul cu Dorin Recean”. Mai târziu, însă, într-o publicație pe online, în care și-a anunțat plecarea de la Guvern, Iordanov și-a schimbat declarațiile. Aceasta a spus că a depus cerere de eliberare din funcția. Totodată, Iordanov s-a arătat încrezătoare că sub conducerea noului ministru proiectele începute de ea vor fi continuate și a mulțumit inclusiv lui Dorin Recean „pentru încrederea acordată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: