„Cineva vrea să se îmbogățească pe spatele cetățenilor”. Propunerile PAS după scumpirea călătoriilor interurbane
Full Article 4 minutes read

„Cineva vrea să se îmbogățească pe spatele cetățenilor”. Propunerile PAS după scumpirea călătoriilor interurbane

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) va depune o inițiativă de modificare a Codului de Transport Auto și susține că guvernul Chicu ar trebui să demisioneze, pentru decizia de a majora tarifele la călătoriile interurbane. Mai mult, potrivit parlamentarilor, pe piața transportatorilor auto ar fi fost instaurat un monopol, care ar conveni în special anumitor aproapiați ai Partidului Socialiștilor, printre care președintele raionului Ungheni. Declarațiile au fost făcute de deputații Igor Grosu și Petru Frunze, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 3 ianuarie. 

„Guvernul Dodon a făcut un cadou de Crăciun extrem de neplăcut pentru cetățenii Republicii Moldova și a crescut cu până la 45% prețul la transportul rutier. Din păcate, oamenii vor continua să utilizeze un transport neperformant, periculos, primitiv, dar vor trebui să plătească mai mult pentru aceasta”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

PAS califică decizia guvernului de a scumpi costul călătoriilor interurbane drept „o batjocură la adresa cetățenilor”. De asemenea, deputații Igor Grosu și Petru Frunze au atras atenția că guvernul a luat această decizie „necondiționat, fără consultări publice largi, pe ascuns”. Totodată, parlamentarii s-au arătat indignați că executivul nu va oferi subvenții la plata transportului interurban pentru pensionari.

„Puteau fi găsite mijloace pentru a acorda anumite facilități pensionarilor sau familiilor numeroase. Fie prin negocierea cu transportatorilor pentru acordarea de facilități, fie pentru subvenționarea directă a călătoriilor. PAS dezaprobă atitudinea guvernului, care s-a limitat la majorarea tarifelor, în loc să facă ordine în transportul interurban”, a mai adăugat Igor Grosu.

Deputatul a mai spus că situația actuală nu convine nici șoferilor, ci doar „celor care au monopolizat rutele de transport”.

Deputatul Petru Frunze, care a fost în trecut primar al satului Puhoi, raionul Ialoveni, a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă care să rezolve o parte din problemele impuse de restricțiile din legislație și birocrație. Astfel, formațiunea cere:

– Reducerea intervalului de timp între curse, ceea ce va duce la deschiderea a mai multor curse și călătorii nu vor fi nevoiți să circule în condiții inumane în microbuze arhipline

– Excluderea prevederilor din Codul Transporturilor Auto prin care ministrul prin ordin poate aplica restricții la modificarea programului rutier;

– Tarifele la transport trebuie scoase de sub influența politicului și să fie reglementate de o autoritate independentă. Pentru a nu crea alte structuri, este necesar ca Reglementatorilor existenţi să le fie delegată această funcţie aşa cum s-a procedat şi în cazul altor servicii publice.

– Reducerea intervalului de timp între rute pentru localitățile mari, aflate la o distanță de cel mult 30 km de Chișinău, de 10 minute pentru microbuze și 15 minute pentru autobuze.

– Revizuirea întregului sistem de transport interurban de pasageri cu optimizarea rutelor, încurajarea achiziționării mijloacelor de transport mari (care să reducă din impactul de mediu) crearea interconexiunilor, care să aibă drept scop final reducerea costurilor de operare a rutelor.

„Cineva vrea să se îmbogățească pe spatele cetățenilor și nicidecum aceste lucruri nu sunt în favoarea cetățenilor”, a menționat Frunze.

Igor Grosu a mai spus că doi apropiați ai PSRM au interese de a menține monopolul în domeniul transportului auto, printre care președintele raionului Ungheni.

„Este monopol nedeclarat. Sunt indivizi care s-au dat bine pe lângă Dodon: un lider socialist de la Ungheni și unul de la Soroca, dacă nu mă înșel. Ei sunt primii interesați să se mențină situația”, a precizat Igor Grosu.

L-am telefonat în mod repetat pe președintele raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, pentru a-i oferi dreptul la replică, însă secretara acestuia a declarat pentru NM că „acesta este plecat de urgență la Chișinău și să revenim după sărbători”.

Amintim că în data de 27 decembrie, guvernul a anunțat scumpiri la cursele interurubane, în urma solicitărilor transportatorilor auto, care au organizat mai multe greve. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii,  Iulian Postică, a precizat că prețul unei călătorii va depinde de categoria de confort al unității de transport.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: