Ciocoi: Guvernul așteaptă decizia Curții Constituționale înainte de a se întruni în ședință
Full Article 2 minutes read

Ciocoi: Guvernul așteaptă decizia Curții Constituționale înainte de a se întruni în ședință

Guvernul se va întruni în ședință după ce va fi pronunțată decizia Curții Constituționale, privind sesizarea depusă de președinta țării, Maia Sandu. Declarația a fost făcută de către premierul interimar Aurel Ciocoi, pe 15 ianuarie.

„Am examinat posibilitatea convocării ședinței guvernului săptămâna trecută, cvorum există, dar în cadrul discuțiilor interne de la guvern, s-a decis să amânăm ședințele guvernului în așteptarea deciziei Curții Constituționale, ca să știm exact care este mandatul unui guvern interimar: ce putem adopta și ce nu putem adopta. Pentru că, deocamdată, cunoașteți foarte bine – cadrul legal este foarte restrictiv când vine vorba de mandatul unui guvern interimar”, a declarat Aurel Ciocoi.

Șeful interimar al executivului susține că cei trei miniștri care au demisionat împreună cu premierul Ion Chicu nu puteau fi obligați să rămână în funcție.

„Este decizia lor personală. Nimeni nu poate obliga un funcționar sau un demnitar înalt de stat să-și exercite în mod forțat funcția. Grosso modo, este chiar o violare a libertăților constituționale dacă insistăm pe revenirea forțată a acestora în funcție”, a adăugat premierul interimar.

Aurel Ciocoi și-a exprimat speranța că va exercita funcția de premier al țării „pe o perioadă scurtă, pentru că Republica Moldova are nevoie de un guvern cu mandat deplin”.

***

Pe 11 ianuarie, președinta Republicii Moldova a anunțat că a adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

În linii mari, solicitarea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Amintim că, pe 23 decembrie, Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de premier al țării. Ulterior, acesta a precizat că va rămâne în fruntea guvernului doar până la 1 ianuarie 2021. Împreună cu Ion Chicu și-au anunțat demisia ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Ulterior, Maia Sandu l-a numit în funcția de premier interimar pe ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aurel Ciocoi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: