Ciocoi: Instituțiile medico-sanitare din Moldova sunt pregătite pentru demararea procesului de vaccinare
Full Article 2 minutes read

Ciocoi: Instituțiile medico-sanitare din Moldova sunt pregătite pentru demararea procesului de vaccinare

Instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova sunt pregătite pentru demararea procesului de vaccinare împotriva COVID-19. Asigurările vin din partea prim-ministrului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, care a avut pe 22 ianuarie o întrevedere cu ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

Oficialii au accentuat importanța asigurării cât mai rapidă a vaccinului anti-COVID-19 pentru cetățeni. Aureliu Ciocoi a menționat că instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova sunt pregătite pentru demararea procesului de vaccinare. În acest sens a fost aprobat Planul național de imunizare anti COVID-19 care descrie etapele organizatorice și responsabilii pe tot lanțul de vaccinare. Totodată, Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale este pregătită pentru înregistrarea, în sistemul național, a vaccinurilor recunoscute pe plan internațional. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a trimis, la 15 ianuarie, tot setul necesar pentru recepționarea vaccinurilor pe platforma Covax, cantitate care va acoperi 20% din populația țării, inclusiv din regiunea transnistreană.

Șeful Delegației UE la Chișinău a confirmat disponibilitatea Uniunii Europene de a aloca Republicii Moldova 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției, precum și semnarea contractului pentru Reziliență în mărime de 15 milioane de euro, sub formă de grant, și debursarea acestor mijloace financiare. Asistența financiară este destinată pentru creșterea capacității de răspuns în contextul situației pandemice.

De asemenea, oficialii au abordat importanța reformării justiției și construirea instituțiilor puternice, aspecte prioritare pentru intensificarea cooperării Republicii Moldova cu UE. Părțile au trecut în revistă și alte subiecte ce țin de colaborarea multilaterală pe termen lung, inlcusiv pe platforma Parteneriatul Estic.

În cadrul ședinței, premierul interimar a dat asigurări că acest Guvern va face tot posibilul, în conformitate cu atribuțiile legale, pentru a continua implementarea acțiunilor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE și DCFTA. Aureliu Ciocoi a mai precizat că va fi asigurată funcționalitea structurilor executive în perioada de criză, până la instituirea noului Guvern. În context, Aureliu Ciocoi a exprimat mulțumiri Uniunii Europene pentru susținerea constantă a Republicii Moldova, inlcusiv pe dimensiunea economică și sanitară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: