(UPDATE) Circa 600 de moldoveni, blocați la frontiera dintre Ucraina și Ungaria de câteva zile. Reacția MAEIE
Full Article 3 minutes read

(UPDATE) Circa 600 de moldoveni, blocați la frontiera dintre Ucraina și Ungaria de câteva zile. Reacția MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta, s-a autosesizat în cazul cetățenilor moldoveni blocați la granița dintre Ucraina și Ungaria. Reacția vine după ce, pe 20 septembrie, TV8 a scris că cel puțin 12 autocare și circa 600 de pasageri cu moldoveni stau de câteva zile la frontiera dintre Ucraina și Ungaria.

„În comunicarea cu autoritățile maghiare în cursul zilei de sâmbătă și duminică, am fost informați că fiecărui autocar care a fost întors i s-a eliberat un document oficial, unde este indicat motivul neadmiterii pe teritoriul maghiar, în lipsa documentelor justificative din partea companiilor care asigură transportarea pasagerilor”, se arată în declarația reprezentanților MAIE.

NM a contactat reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) pentru detalii privind compania de transport care a operat cursele. Purtătorul de cuvânt al instituției, Dmitrii Prohnițchii, a declarat:

„Din informațiile de care dispunem, cursa este efectuată de către operatorul ceh Kateh Travel și nu intră în raza de compentență a ANTA”.

UPDATE (12:00) Reprezentanții „Transeric Tur”, una dintre companiile care asigurau transportul pentru moldovenii blocați la granița dintre Ucraina și Ungaria, au venit cu o reacție. Potrivit lor, în prezent în Ungaria au intrat 5 autocare, iar doritorilor de a se reîntoarce acasă le-au fost rambursate cheltuielile pentru călătorie, scrie TV8. Mai mult, acesta a spus că prețul călătoriei constituie 150 euro, iar persoanele care au achitat câte 200 euro pleacă cu conexiune spre alte destinații cum ar fi Berlin sau Hanovra.

În ajun, TV8 a scris că circa 600 de moldoveni care urmau să ajungă la Praga sunt blocați la vama dintre Ucraina și Ungaria. Aceștia au petrecut la frontieră cel puțin patru zile, iar firma de la care au procurat bilete le spune să mai aștepte încă vreo 3-4 zile, pînă se vor găsi soluții. Reprezentanții companiei de transport le-ar fi spus jurnaliștilor că nu cunosc motivul reținerii.

Având în vedere măsurile adoptate la nivelul statelor străine care afectează traficul terestru și pentru evitarea riscului de blocaj în zona de frontieră, MAEIE reiterează recomandarea consultării alertelor de călătorie (https://mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19 ) şi contactarea misiunii diplomatice sau oficiului consular al Republicii Moldova din ţara de destinație, sau a celei mai apropiate misiuni diplomatice a ţării noastre pentru precizarea informației privind punctele de trecere a frontierei accesibile pentru intrare/ieşire/tranzitare sau raportarea blocajelor întâmpinate.

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: