Colaj NM

Clădiri avariate, poduri distruse și afaceri înnămolite: ce au găsit Grosu, Recean și Efros la Strășeni și Leova FOTO

Președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au fost în raionul Leova, iar ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros – în raionul Strășeni. Oficialii au inspectat prejudiciile înregistrate în teritoriu urmare a ploilor abundente. Grosu a găsit în satul Filipeni și în orașul Leova mai multe drumuri impracticabile, gospodării inundate, clădiri avariate și afaceri înnămolite. Recean, aflat la Sărata Nouă, a raportat că mai multe depozite au fost inundate. Iar la Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. În context, premierul a cerut o anchetă cu privire la modul de exploatare și întreținere a iazului rupt.

Igor Grosu a fost pe 14 septembrie în satul Filipeni din raionul Leova și în orașul Leova.

„În urma inundațiilor, provocate de ploile torențiale, mai multe drumuri din raionul Leova au devenit impracticabile, gospodăriile inundate, clădirile avariate și afacerile înnămolite. Fiind la fața locului în satul Filipeni și orașul Leova, am văzut că toate instituțiile responsabile sunt mobilizate și vor lucra 24 din 24 pentru a ajuta cetățenii. De asemenea, comisiile locale pentru Situații Excepționale evaluează pagubele și vom interveni în cel mai rapid mod pentru repararea daunelor”, a comunicat Grosu pe o rețea de socializare.

Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu
Igor Grosu

Dorin Recean a fost în satele Sărata Nouă și Romanovca din raionul Leova.

„Am discutat cu locuitorii, polițiștii, salvatorii, drumarii și cu administrația locală în satele Sărata-Nouă și Romanovca din raionul Leova. Drumul R34, care trece prin Sărata-Nouă, a fost deblocat, iar circulația se desfășoară acum în condiții de siguranță. Din păcate, mai mulți agenți economici din localitate au avut de suferit – viitura puternică le-a inundat depozitele. La Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. În acest context, am cerut o anchetă privind modul de exploatare și întreținere a iazului rupt. Am vizitat și una din cele 9 gospodării afectate. Oamenii zic că demult nu au mai văzut așa ploaie, care în doar câteva ore le-a inundat casele, beciurile și grădinile. Comisiile locale pentru Situații Excepționale au consemnat pierderile suferite de cetățeni. Guvernul va interveni prin Fondul de Intervenție, împreună cu administrația publică locală, pentru a sprijini comunitățile afectate”, a scris Recean pe o rețea de socializare.

Dorin Recean
Dorin Recean
Dorin Recean
Dorin Recean

Adrian Efros a fost în raionul Strășeni „pentru a evalua direct intervențiile desfășurate în vederea lichidării consecințelor inundațiilor provocate de ploile torențiale care au afectat regiunea”.

„În cadrul vizitei, am avut discuții detaliate cu autoritățile locale și cu forțele implicate în gestionarea situației, asigurându-mă că resursele necesare sunt mobilizate în mod eficient și rapid. Angajații Inspectoratului de Poliție Strășeni, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și militarii Armatei Naționale au intervenit coordonat pentru a sprijini comunitățile afectate. Prioritățile noastre au fost fortificarea digurilor, deblocarea drumurilor esențiale și evacuarea preventivă a familiilor din zonele de risc ridicat”, a menționat Efros.

Adrian Efros
Adrian Efros

În ultimele 24 de ore, 30 de persoane, printre care 3 copii, au fost evacuate din calea revărsărilor. 31 de drumuri publice naționale au fost afectate, alte 21 de trasee – inundate. În 67 de situații a fost nevoie de a defrișa arbori, în 110 cazuri s-a pompat apa din subsoluri și gospodării. Datele au fost comunicate, în dimineața zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din cadrul MAI. Potrivit instituției, 2 459 angajați MAI au fost mobilizați pentru a interveni în teritoriu. Detalii AICI.

Până în dimineața zilei de 16 septembrie, toată Republica Moldova va fi sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Sunt prognozate ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale și vânt puternic. Totodată riscul de inundații continue crește iar în anumite zone se poate intensifica. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Politic "Șansă"

Alexei Lungu susține că va contesta sancțiunile UE: „Decizia este ilegală și motivată politic”

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a reacționat după ce Uniunea Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva sa și a altor persoane afiliate fugarului Ilan Șor. El califică măsura drept „ilegală și motivată politic” și a declarat că intenționează să o conteste în instanță.

„Împotriva mea, a colegilor mei și a blocului politic „Victorie“” au fost introduse sancțiuni de către Uniunea Europeană. Formal, pentru presupusa destabilizare, subminarea democrației și influență externă. Fără proces. Fără dovezi. Doar la un telefon”, a scris acesta într-o postare pe Telegram.

Lungu afirmă că adevăratul motiv al sancțiunilor ar fi „puterea opoziției pe care o reprezintă“.

„Dar toată lumea înțelege: adevăratul motiv este că reprezentăm o opoziție puternică, reală, care nu se teme să înfrunte regimul. Sancțiunile UE nu sunt o apărare a democrației, ci o frică de adevăr. Și nu este deloc surprinzător că acestea au apărut exact în perioada pregătirii pentru alegerile parlamentare — ca un avertisment pentru toți criticii”, a menționat politicianul.

În opinia sa, decizia Uniunii Europene este un semnal de „epurare politică“ pentru întreaga opoziție.

„Acesta nu este doar un atac asupra noastră. Este un semnal clar pentru întreaga opoziție politică din Moldova: a început o epurare masivă. Am avertizat în repetate rânduri că urmează represiuni și răzbunări politice”, susține Lungu.

Liderul Partidului „Șansă” o acuză pe președinta Maia Sandu de implicare directă în această acțiune.

„Sandu nu se teme doar de o înfrângere. Ea visează zi și noapte să distrugă opoziția. În fiecare zi imploră Bruxelles-ul: „Îndepărtați-i pe cei care îmi amenință puterea“’. […] Dar unde sunt valorile europene, libertatea de exprimare, libertatea de mișcare?”, afirmă politicianul.

Alexei Lungu susține că va contesta decizia Uniunii Europene în instanță și va continua lupta politică.

„Suntem convinși: această decizie a UE este ilegală și motivată politic. O vom contesta în instanță și nu vom permite să ni se ia dreptul la exprimare. Intenționăm să demonstrăm că acuzațiile de destabilizare și intervenție nu sunt justiție corectă, ci un instrument de luptă politică”, a mai menționat liderul Partidului „Șansă”.

Președinția nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de către Alexei Lungu.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

***

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor și a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată.

În septembrie 2023, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a fost numit primar interimar al orașului Orhei.

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: