colaj NM

Guvernul versus Primăria. Cum concertul lui Usatîi cu artiști ruși a provocat critici și acuzații

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul organizat în ajun de politicianul Renato Usatîi în centrul Chișinăului, care a reunit artiști ruși. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Criticile Guvernului

În cadrul unei conferințe de presă, Daniel Vodă a declarat că concertul cu artiști ruși organizat de Ustîi, care a avut loc în preajma expoziției „Trenul durerii”, este „o insultă la adresa memoriei noastre colective”.

Faptul că un artist nu înseamnă că statul încurajează asemenea prezență pe teritoriul său. Dimpotrivă, am folosit condamnarea culturii ca instrument de propagandă – aspect pe care l-am atestat în ultima perioadă, în special în cazul artiștilor care vin din Federația Rusă, un stat agresor care continuă războiul brutal împotriva Ucrainei. (…) Este adevărat că Primăria Chișinău, ca autoritate locală, trebuie să dea explicații cum a permis de altfel de comun cu acest organizator să facă acest spectacol în preajma unui alt eveniment organizat de Guvern. Vorbesc despre expoziția „Trenul durerii”. Guvernul condamnă această bătaie de joc. O consideră ca fiind iresponsabilă”, a declarat Daniel Vodă.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că decizia privind interzicerea intrării unor persoane pe teritoriul Republicii Moldova poate fi luată în baza unui probatoriu solid.

Există instituții în Republica Moldova, nu politicieni, nu oameni care vor să vină pe baza acestor concerte în Parlament și să-și facă promovare, imagine și PR. Vorbim despre instituții, oameni care își fac datoria sincer, ca fiecare om din această țară care lucrează cinstit, care evaluează riscurile. Aceste instituții, în fiecare caz, prezintă aceste informații la autoritățile competente. Unica autoritate competentă să decidă dacă o persoană intră în țară sau nu este ofițerul care este la ghișeu la Poliția de Frontieră, la aeroport sau la punctele terestre de trecere a frontierei de stat. În cazul acestor informații se iau mai multe informații. (…) În cazul în care cumulul de informații nu este suficient pentru a interzice accesul în baza legii, atunci statul oricum monitorizează. Ministerul Culturii și alte instituții monitorizează modul în care se comportă și ce fel de acțiuni întreprinde acest artist, inclusiv ce fel de declarații face. Dacă, de exemplu, cineva din artiști, indiferent de țara lor de origine, are afirmații sau declarații care contravin intereselor R. Moldova sau sunt atacuri la adresa țării noastre, pentru acești artiști calea de intrare în țară sigur că va fi interzisă”, a menționat Vodă.

Reacția Primăriei municipiului Chișinău

Mai târziu, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la declarațiile lui Vodă care au vizat primăria.

Primăria Chișinău răspunde pentru evenimentele organizate de municipalitate. În alte cazuri, când sunt organizate evenimente pe teritoriul municipiului Chișinău, primăria, conform legii, este notificată, respectiv nu autorizează evenimente, așa cum a menționat, în mod manipulator, colegul meu din Guvern. Aceste declarații sunt manipulatorii, deoarece, folosind tribuna Guvernului, spune minciuni și aduce acuzații nefondate. În timp ce angajații structurilor de stat nu au pretenții la organizator și invitați, politic aruncă vina, așa cum s-au obișnuit pe orice subiect, pe Primăria Chișinău”, a spus Ixari.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: