„Clubul Istoric-Patriotic Rus” cere explicații de la ministrul Educației: Noi nu facem propagandă a războiului, copiii fac cunoștință cu fapte istorice
Full Article 3 minutes read

„Clubul Istoric-Patriotic Rus” cere explicații de la ministrul Educației: Noi nu facem propagandă a războiului, copiii fac cunoștință cu fapte istorice

Președintele Asociației obștești „Clubul Istoric-Patriotic Rus” Alexei Petrovici cere explicații de la ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Anatolie Topală. Mai exact, reprezentantul organizației se arată nemulțumit de faptul că o expoziție dedicată bătăliei de la Stalingrad a fost calificată drept „propagandă a războiului” de un post de televiziune, iar reprezentanții Ministerului Educației ar fi declarat că „au început verificarea persoanelor implicate”.

Nemulțumirile au apărut după ce postul de televiziune TVR Moldova a realizat un reportaj în care asociației i se reproșează că ar face „propagandă de război”. Mai exact, asociația a organizat o expoziție mobilă dedicată bătăliei de la Stalingrad din cel de-al doilea Război Mondial. În lunile noiembrie-decembrie, expoziția a fost prezentată în raioanele Basarabeasca, Edineț, Fălești, Cantemir.

Din imaginile publicate de TVR Moldova, la eveniment au participat zeci de copii şi adulți îmbrăcați în uniforme sovietice, fiind promovate mesaje de propagandă URSS. Evenimentul a fost sponsorizat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova și Administrația Moscovei. Într-un răspuns oferit a doua zi, Ministerul Educației a menționat că activitățile s-au desfășurat la inițiativa administrațiilor şcolilor, în baza unor acorduri de colaborare, iar instituția nu a fost informată.

Responsabilii de la Educaţie au solicitat informații suplimentare”, se arată în material.

Pe 5 ianuarie, președintele „Clubului Istoric-Patriotic Rus” Alexei Petrovici a expediat în adresa Ministerului Educației o scrisoare, prin care justifică activitățile organizate și cere explicații cu privire la noțiunea de „propagandă de război”.

„Declar cu certitudine că expoziția noastră nu reprezintă nici un fel de propagandă. În cadrul ei copii fac cunoștință numai cu fapte veridice istorice, bazate pe fotografii, documente și artefacte”, se arată în scrisoare.

Totodată, autorul solicită instituției să explice dacă „activitățile de comemorare a militarilor căzuți la datorie (expoziții, excursii, concerte, evenimente turistice și sportive) reprezintă propaganda războiului și încalcă legislația, în baza căror norme legislative se desfășoară evenimentele asociațiilor obștești înregistrate în Republica Moldova și instituțiilor școlare și extrașcolare” și dacă asociația are drept de a organiza activități de comemorare a militarilor căzuți la datorie în colaborare cu instituțiile de învățământ.

 

NM a solicitat o reacție din partea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, însă până la momentul publicării acestui articol nu am primit un răspuns.

Amintim că, fiind întrebată ce părere are despre aceste acțiuni, președinta Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este cel care trebuie să monitorizeze situația.

Nu știu detalii despre aceste concerte. Bănuiesc că au avut loc cu acordul administrațiilor publice locale. Sunt subiecte la care trebuie să lucreze SIS și să determine dacă ele reprezintă un pericol din perspectiva securității naționale și, dacă da, atunci să întreprindă măsuri. Repet, cei care promovează războiul în formă directă sau subtil trebuie sancționați”, a răspuns Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: