Coautorul amendamentului privind „trădarea de patrie”: Organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul, acum e mai clar
Full Article 3 minutes read

Coautorul amendamentului privind „trădarea de patrie”: Organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul, acum e mai clar

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Chiriac, care este şi coautorul proiectului privind modificarea la Codul penal prin care este redefinită noţiunea de „trădare de patrie”, a venit cu o reacție la opinia Amnesty International Moldova, care a criticat inițiativa adoptată de majoritatea parlamentară. Acesta susține că în legislație era nevoie de o claritate mai mare. Totodată, acesta a dat asigurări că libertatea de exprimare nu va fi îngrădită. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că PAS nu este de acord cu opinia ONG-ului.

Igor Chiriac susține că formularea precedentă din legislație era greu de aplicat în practică, iar datorită amendamentului adoptat, autoritățile vor dispune de mai multă claritate. Deputatul PAS susține că prevederi similare există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE.

„Cu referire la opinia Amnesty International Moldova despre amendamentul care clarifică definiția termenului de „trădare de patrie”, menționez că și până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova.” Aceasta formulare era greu de aplicat în practică pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmanoase”, a scris Chiriac pe pagina sa de Facebook.

În pofida opiniei exprimate anterior, Chiriac a dat asigurări că dezinformarea nu va fi atribuită la „trădarea de patrie”.

„Dreptul la libera exprimare este consfințit în legea supremă, acest drept este și va fi protejat”, a subliniat parlamentarul.

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unui interviu pentru TV8 că PAS nu este de acord cu opinia Amnesty International Moldova, care a calificat noua definiție a termenului de trădare de patrie drept „vagă” și „deschisă la abuzuri”.

„Nu suntem de acord cu poziția acestei organizații, cu tot respectul. Modificările nu se fac pentru o situație concretă. Noi adoptăm aceste modificări reieșind din pericolele cu care ne confruntăm din exterior și interior în adresa securității statului. În formularea actuală era mai puțin detaliată. Autorii au oferit o interpretare mai largă”, a comunicat Igor Grosu.

***

Precizăm că, pe 30 mai, modificările la Codul Penal, care se referă la articolul privind „tradarea de patrie”, au fost adoptate în prima și a doua lectură – cea finală. Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Inițial, Igor Chiriac a precizat că, sub această noțiune, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: