Per Wästberg, unul dintre cei mai vechi membri ai Amnesty International, a decis să demisioneze în semn de dezacord cu raportul controversat întocmit de această organizaţie asupra războiului din Ucraina.
Per Wästberg a fondat biroul suedez al Amnesty, în 1963. „Sunt membru de peste 60 de ani. Cu inima grea, din cauza declaraţiilor Amnesty cu privire la războiul din Ucraina, pun capăt unui angajament lung şi fructuos”, a spus el, relatează adevarul.ro.
Amintim că pe 4 august, organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care spunea că armata ucraineană desfășoară echipamente și arme militare în școli, spitale și zone rezidențiale, transformându-le în ținte militare.
Potrivit Amnesty International, acțiunile ar pune în pericol viața populației civile, încălcând dreptul internațional umanitar și legile războiului.
După publicarea raportului, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a acuzat organizația pentru drepturile omului că încearcă să „amnistieze” Rusia și să „transfere responsabilitatea asupra victimei”, iar Oksana Pokalciuk, directorul biroului ucrainean al Amnesty International, și-a anunțat demisia.
„Dacă nu trăiești într-o țară care a fost invadată și sfâșiată de invadatori, probabil că nu înțelegi cum este să condamni o armată de apărători”, a spus ea.
Agnes Callamard, secretară generală a Amnesty, a dat asigurări pe 5 august că concluziile raportului se bazează pe „dovezi obținute în cursul unor investigații de mare amploare, supuse acelorași norme riguroase şi procese de verificare ca întreaga activitate a Amnesty International”.
Mai târziu, organizația internațională și-a cerut scuze pentru „suferința și furia” pe care le-ar fi putut provoca raportul.
„Amnesty International regretă profund suferința și furia pe care le-a provocat raportul nostru privind metodele de luptă ale armatei ucrainene”, se arăta în declarație.
Organizația a subliniat că principala prioritate în pregătirea unor astfel de rapoarte este asigurarea protecției civililor. „Acesta a fost singurul nostru scop în lansarea acestei ultime cercetări. Deși nu retractăm concluziile raportului, regretăm durerea cauzată de raport”, a concluzionat Amnesty International.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!