focus.ua

Facturi restante la căldură: peste 4 000 de consumatori casnici, acționați în instanță

Datoriile consumatorilor către Termoelectrica pentru căldura consumată în sezonul rece constituie 1 250 000 000 de lei. Potrivit furnizorului, aproape 92% din sumă revine fondului locativ. Mai exact, este vorba de peste 4 000 de consumatori casnici. Aceștia au fost acționați în judecată, relatează Radio Moldova.

Conform Termoelectrica, opt blocuri de locuințe au achitat mai puțin de jumătate pentru consumul de căldură.

Unul dintre cele opt blocuri de apartamente unde pentru sezonul precedent de încălzire a fost plătit doar jumătate din consum este situat pe strada Tudor Vladimirescu din Chișinău, la câțiva metri de sediului Termoelectrica. Datoriile locatarilor se ridică la peste 169 000 de lei.

„Achit la timp, nu am probleme. Eu am văzut că alții nu achită, deoarece spun că au încălzire autonomă și nu vor să achite, dar țeava care merge centrală au zis să o tăiem, să facem ce vrem, fiindcă nu-s de acord să achite”, a declarat un locatară.

În capitală sunt doar 12 blocuri de locuințe fără datorii la Termoelectrica.

„Avem puncte termice individuale care de câțiva ani lucrează. Avem senzori care lucrează și e comod. Acum așteptăm proiectul nou care să instaleze căldura orizontală”, a menționat Vadim Țurcan, administrator de bloc.

„Pensia mea a mers toată pe comunale”, a spus o femeie.

„Din motiv că suntem pensionari și lucrăm, am reușit să achităm totul. Nu am datorii, dar e scump”, a declarat un bărbat.

Directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan, spune că rata achitării la sfârșitul lunii mai a fost de 91,8%, cu 4,5% mai mult, comparativ cu anul trecut.

„Noi avem o parte de datorii trecute la Energocom și o parte rămase la Moldovagaz, trebuie să gestionăm datoriile istorice și să nu acumulăm datorii noi. Prin urmare, consumatorul final, apartamentul, blocul, instituția ar trebui să achite integral cât mai repede posibil factura”, a declarat directorul Termoelectrica.

Potrivit lui, nu este stabilit un plafon pentru suma datoriilor acumulate. De asemenea, reeșalonarea datoriilor nu este posibilă, din cauza necesității de a plăti la zi gazul consumat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: