anticoruptie.md

Comisia de preselecție a candidaților la șefia Procuraturii Anticorupție – instituită. Un membru este ex-judecător din România

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a instituit pe 15 mai Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Unul dintre membrii acesteia este Andrea Annamaria Chiș, ex-judecător din România.

Comisia specială instituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor este compusă din cinci membri: unul este propus de către Președintele Republicii Moldova, unul de către Ministerul Justiției și trei de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În urmare a analizei candidaturilor propuse, s-a constituit comisia de preselecție după cum urmează:

  • Laris Miculeț, consilier al președintelui Republicii Moldova pentru relațiile cu cetățenii;
  • Roman Scripnic, consilier în cabinetul Ministrului Justiției;
  • Andrea Annamaria Chiș, ex-judecător în instanțele judiciare din România, ex-membru în Consiliul Superior al Magistraturii din România, expertă în proiecte pe domeniul justiției și lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Viorel Ciobanu, procuror în Secția combatere trafic de ființe a Procuraturii Generale;
  • Vitalie Rusu, doctor în drept, decan al Facultății de Drept și Științe Sociale la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți.

Amintim că doi candidați au depus dosarul pentru concursul de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție: Marcel Dumbravan, conducător interimar al PA, și Octavian Iachimovschi, adjunct al PA. Comisia de preselecție a candidaților va începe examinarea acestora „în timpul apropiat”, potrivit CSM.

Funcția de conducător al Procuraturii Anticorupție a devenit vacantă după ce Veronica Dragalin și-a anunțat demisia, la mijlocul lunii februarie 2025. Decizia a survenit în contextul unui scandal, declanșat de intenția Ministerului Justiției de a crea o nouă procuratură specializată, care să preia atribuțiile actualelor PA și PCCOCS în combaterea corupției și crimei organizate.

Reforma a fost dur criticat de procurorii celor două instituții, inclusiv de Dragalin, care a calificat-o drept „un atac împotriva sistemului justiției”. Deși mai multe voci din sistem au criticat inițiativa, susținând că ar fi fost gândită pentru a forța plecarea Veronicăi Dragalin, proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie supus votului final în lectura a doua.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: