anticoruptie.md

Comisia de preselecție a candidaților la șefia Procuraturii Anticorupție – instituită. Un membru este ex-judecător din România

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a instituit pe 15 mai Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Unul dintre membrii acesteia este Andrea Annamaria Chiș, ex-judecător din România.

Comisia specială instituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor este compusă din cinci membri: unul este propus de către Președintele Republicii Moldova, unul de către Ministerul Justiției și trei de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În urmare a analizei candidaturilor propuse, s-a constituit comisia de preselecție după cum urmează:

  • Laris Miculeț, consilier al președintelui Republicii Moldova pentru relațiile cu cetățenii;
  • Roman Scripnic, consilier în cabinetul Ministrului Justiției;
  • Andrea Annamaria Chiș, ex-judecător în instanțele judiciare din România, ex-membru în Consiliul Superior al Magistraturii din România, expertă în proiecte pe domeniul justiției și lector univ. dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
  • Viorel Ciobanu, procuror în Secția combatere trafic de ființe a Procuraturii Generale;
  • Vitalie Rusu, doctor în drept, decan al Facultății de Drept și Științe Sociale la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți.

Amintim că doi candidați au depus dosarul pentru concursul de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție: Marcel Dumbravan, conducător interimar al PA, și Octavian Iachimovschi, adjunct al PA. Comisia de preselecție a candidaților va începe examinarea acestora „în timpul apropiat”, potrivit CSM.

Funcția de conducător al Procuraturii Anticorupție a devenit vacantă după ce Veronica Dragalin și-a anunțat demisia, la mijlocul lunii februarie 2025. Decizia a survenit în contextul unui scandal, declanșat de intenția Ministerului Justiției de a crea o nouă procuratură specializată, care să preia atribuțiile actualelor PA și PCCOCS în combaterea corupției și crimei organizate.

Reforma a fost dur criticat de procurorii celor două instituții, inclusiv de Dragalin, care a calificat-o drept „un atac împotriva sistemului justiției”. Deși mai multe voci din sistem au criticat inițiativa, susținând că ar fi fost gândită pentru a forța plecarea Veronicăi Dragalin, proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie supus votului final în lectura a doua.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nouă metodă de înșelăciune în Moldova: escrocii sună în numele unui operator și cer acces la telefon

Un operator de telefonie mobilă din Republica Moldova atenționează cetățenii cu privire la o nouă schemă de escrocherie, prin care persoane necunoscute se dau drept angajați ai companiei și încearcă să obțină acces la telefoanele utilizatorilor.

Potrivit unui comunicat emis de Orange Moldova, cetățenii sunt sunați de persoane care pretind că operatorul trece de la tehnologia 4G la 5G și că ar fi necesară modificarea urgentă a setărilor telefonului.

„În realitate, escrocii încearcă să obțină acces la telefonul clientului, prin instalarea unei aplicații de control de la distanță. Scopul este furtul de date personale, instalarea de malware și compromiterea securității telefonului”, precizează operatorul.

Compania recomandă utilizatorilor să nu ofere acces la telefon sau informații sensibile fără o verificare prealabilă, să evite instalarea de aplicații din surse necunoscute și să contacteze Serviciul Suport Clienți pentru orice solicitare, folosind exclusiv surse oficiale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: