Comisia Europeană vrea „să închidă portița” pentru petrolul rusesc: interdicție totală și plafon mai mic de preț

Comisia Europeană propune, în cadrul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicerea achiziționării produselor petroliere rafinate provenite din petrolul rusesc. Deși embargoul asupra livrărilor directe de petrol din Rusia către UE este în vigoare din februarie 2023, companiile din țări terțe pot achiziționa petrol rusesc mai ieftin, îl pot rafina și apoi exporta produsele obținute în Europa, potrivit The Moscow Times.

Acum, Comisia Europeană vrea să blocheze această „portiță” prin care petrolul rusesc ajunge în UE „pe ușa din spate”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen, anunțând măsurile incluse în cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni: „Introducem o interdicție asupra importului de produse petroliere obținute pe bază de petrol rusesc”.

Totodată, UE va impune restricții pentru alte 77 de nave din așa-numita „flota din umbră” a Rusiei, căreia i se va interzice intrarea în porturile europene.

Lovitura principală asupra exportului de petrol al Rusiei vizează și reducerea plafonului de preț de la 60 la 45 de dolari pe baril.

De asemenea, UE propune ca alte 22 de bănci rusești să fie excluse din sistemul bancar internațional SWIFT.

Acest nou pachet de sancţiuni, al 18-lea de la începutul invaziei ruse în Ucraina, trebuie aprobat în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE. Dar două dintre ele, Ungaria şi Slovacia, au exprimat rezerve.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: