Comisia juridică a parlamentului a aprobat regulamentul concursului pentru desemnarea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Ce i-a nemulțumit pe membrii PAS
Full Article 3 minutes read

Comisia juridică a parlamentului a aprobat regulamentul concursului pentru desemnarea membrilor CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Ce i-a nemulțumit pe membrii PAS

Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului a aprobat, miercuri, 5 februarie, regulamentul concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din rândul profesorilor titulari de drept. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Vasile Bolea, care a precizat că documentul va fi publicat tot astăzi, pe site-ul parlamentului. 

Parlamentarul a precizat că deputaților le-a fost prezentat un „draft” al regulamentului și, în urma dezbaterilor, au fost acceptate mai multe amendamente. Acesta susține că regulamentul a fost îmbunătățit pentru a oferi o transparență mai mare procesului. Acesta include, de asemenea, prevederea obligatorie pentru candidați de a prezenta declarația pe avere pentru 2019. Vasile Bolea a mai spus că opiniile din cadrul comisiei au fost diferite.

„Colegii noștri din PAS, mă refer la Sergiu Litvinenco, a reiterat ideea ca acest concurs să fie organizat de o comisie specială, în conformitate cu proiectul de lege care a fost înregistrat acum două zile în parlament. Părerea mea este că acest discuții sunt pentru a întinde timpul și a induce în blocaj CSM. Vreau să vă amintesc că legea care a fost adoptată la finele anului trecut a fost promulgată și a intrat în vigoare vinerea trecută. Avem 5 zile epuizate, iar conform legii, comisia juridică numiri și imunități trebuie să organizeze timp de 30 de zile concursul”, a precizat Bolea.

Deputatul Vasile Bolea a mai menționat că termenul-limită de organizare a concursului este sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie. Ulterior, cei patru candidați selectați vor fi prezentați în plenul parlamentului.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, reacționat pe pagina sa de Facebook la decizia Comisiei juridice.

Majoritatea PD-PSRM din Comisia juridică a respins introducerea în agenda ședinței comisiei de astăzi a proiectului…

Geplaatst door Sergiu Litvinenco op Dinsdag 4 februari 2020

Menționăm că, anterior, deputatul Sergiu Litvinenco a înregistrat o inițiativă legislativă, care, potrivit lui, vine să ajusteze Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii la recomandările Comisiei de la Veneția. Litvinenco spune că legea a fost votată în grabă, fără a se ține cont de recomandările magistraților europeni.

Inițiativa lui Litvinenco presupune ca membrii Consiliului din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați de o comisie specială apolitică și nu de Comisia juridică a Parlamentului.

Amintim că la 20 decembrie 2019, parlamentul a votat în lectură finală modificările la Legea cu privire la CSM. Proiectul a fost aprobat cu 56 de voturi ai deputaților PDM și PSRM. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședință înainte ca documentul să fie supus votului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: