Comisia Pre-Vetting a verificat 3 candidați din rândul non-judecătorilor pentru funcții în CSM. Ce a decis
Full Article 2 minutes read

Comisia Pre-Vetting a verificat 3 candidați din rândul non-judecătorilor pentru funcții în CSM. Ce a decis

Comisia Pre-Vetting anunță deciziile în privința a trei candidați, cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, de pe lista înaintată de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă – avocat, nu au depus în termen declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani.

Acest fapt, potrivit Comisiei Pre-Vetting, a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia.

Totodată se menționează că candidatul Fiodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs. Astfel, acesta nu a promovat evaluarea.

Deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și Parlamentului. Acestea sunt cu drept de apel și pot fi contestate de către candidații la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării.

Totodată, cei trei candidați non-judecători au la dispoziție 48 de ore ca să anunțe Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor motivate.

Amintim că 12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia pre-vetting.

***

Pe 23 ianuarie, Comisia Pre-Vetting a anunțat despre rezultatul evaluării în privința a altor patru candidați la funcția de membru în CSM, din rândul judecătorilor de carieră. Două decizii de promovare și alte două de nepromovare a evaluării integrității au fost transmise candidaților vizați și instituției responsabile de organizarea concursului.

Recent, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco declara că procesul de evaluare a integrității și profesionalismului candidaților la funcția de membru al CSM decurge mai lent, decât au anticipat autoritățile. Potrivit lui, membrii Comisiei de pre-vetting optează pentru corectitudinea procesului, nu pentru viteză. Totodată, el a spus că noua componență CSM va fi aprobată abia în luna martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: