NewsMaker

Compensațiile, acordate netransparent? Audit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Curtea de Conturi semnalează deficiențe în gestionarea compensațiilor sociale acordate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) pe parcursul anului 2024. Potrivit raportului de audit, instituția nu a putut verifica corectitudinea plăților în valoare totală de 1,2 miliarde lei, din cauza disfuncționalităților în schimbul de date între sistemul informațional SIVE și alte platforme relevante.

„Aceste sisteme conțin informații esențiale legate de indicatorii care stau la baza stabilirii compensațiilor individuale, iar disfuncționalitățile în integrarea și utilizarea eficientă a datelor afectează capacitatea de a verifica acuratețea plăților efectuate”, precizează Curtea de Conturi.

Până în prezent, Ministerul Muncii nu a comentat constatările Curții de Conturi.

În 2024, cheltuielile gestionate de minister au depășit 3,1 miliarde de lei. Majoritatea fondurilor au fost direcționate către prestații sociale și salarizarea personalului.

hcc_40_2025_r_ro by EcaterinaNaconecinîi

Guvernul compensează creșterile de tarif la energie, începând cu 2022. În sezonul 2024-2025, compensațiile au fost acordate, în premieră, atât în bani, cât și direct în factură. Deși sezonul de rece s-a încheiat în martie, cetățenii vor continua să beneficieze de compensații în facturile la energia electrică.

Astfel, până la sfârșitul anului, autoritățile vor acoperi, grație sprijinului UE, diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință, până la un plafon maxim de 1,84 lei/kWh, pentru un consum de până la 110 kWh pe lună per loc de consum. De aceste compensații beneficiază toți cetățenii, indiferent dacă s-au înscris sau nu pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: