În zona fostului cinematograf „Gaudeamus” din Chișinău a început amenajarea unui șantier. Cel puțin aceasta a comunicat, pe 9 februarie, ex-viceprimarul capitalei Victor Chironda. Potrivit lui Chironda, Primăria a emis în acest sens o autorizație de construcție. Ar fi vorba despre „construirea unui complex multifuncțional din contul demolării construcției existente”. „În 2020 primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematografului Gaudeamus. Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele”, a comunicat fostul viceprimar. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei.
„În 2020 primarul Ceban rupea cămașa de pe el și promitea că nu va admite construcția unui bloc de 13 nivele în locul cinematografului Gaudeamus. Ca acum, în 2025 să admită 15 nivele. Ieri a început amenajarea șantierului. Pe saitul primăriei aflăm că la 03.02.2025 Primăria Chișinău a emis autorizația de construcție nr. AC-0001683 privind ”construirea unui complex multifuncțional (4S+P+15E) din contul demolării construcției existente” pe terenul cu nr. cadastral 0100208218 din strada Vasile Alecsandri 4″, a scris Chironda pe o rețea de socializare.
Fostul viceprimar a amintit că în ședința Consiliului Municipal Chișinău din 31 august 2020 a fost adoptată o decizie „Cu privire la anularea deciziei Consiliului municipal Chişinău nr. 9/21-5 din 16.01.2019″.
„Astfel, a fost anulată decizia prin care a fost adoptat PUZ-ul (nota red. Planul Urbanistic Zonal) prin care zonei în care se afla clădirea cinematografului i-a fost schimbat codul ”C3” (zonă comercială) cu codul ”R7” (zonă rezidențială cu densitate medie). Atunci primarul Ceban a făcut multiple declarații în care s-a arătat indignat de distrugerea clădirii cinematografului și a făcut promisiuni publice precum că în zona dată ”va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale”. Așa cum PUZ-ul a fost anulat, modificarea codului zonei nu a avut loc, respectiv, terenul din strada Vasile Alecsandri 4 a rămas sub codul C3-c care, conform Regulamentului Local de Urbanism presupune ”Zona C3, comercială generală, cuprinde centre comerciale, frecventate ocazional, sau servicii esențiale solicitate de funcțiuni de afaceri amplasate pe o arie mai mare decât zona în discuție. Zona C3 se află în vecinătatea arterelor de grad 1 și 2”. Prin urmare nu este clar în ce temei juridic a fost emisă autorizația prin care se autorizează ”construirea unui complex multifuncțional (4S+P+15E) din contul demolării construcției existente””, a adăugat Chironda.
Potrivit ex-viceprimarului capitalei, parametrii de etajare prevăzuți de această autorizație „depășesc cu mult cerințele pentru zona C3 iar sintagma ”complex multifuncțional” nu reflectă destinația construcției”.
„Etajarea autorizată depășește chiar și prevederile PUZ-ului adoptat în 2019 (anulat în 2020) care admitea ”2S+P+13E”. Construcția unui asemenea complex în această zonă este ilegală și inadmisibilă. Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa, care și așa suferă de ambuteiaje cronice zilnice, în orele de vârf și va duce la scăderea nivelului de viață și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă”, a comunicat fostul viceprimar.
A scris la acest subiect și consiliera municipală din cadrul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Anetta Dabija.
„Ieri locatarii de pe strada Vasile Alecsandri ne-au scris îngrijorați despre faptul că la Cinematograful Gaudeamus se fac unele lucrări și se instalează un gard. În 2019 a fost instalat un gard pentru șantierul pentru demolarea cinematografului. Demolarea cinematografului atunci a fost stopată, dar o parte din clădire a fost totuși distrusă. Apoi în 2020 a mai fost o încercare de finaliza demolarea. Atunci Direcția Arhitectură și viceprimarul Victor Chironda au emis o dispoziție de suspendare a lucrărilor. A urmat decizia CMC (august 2020) de a anula PUZ-ul pe care l-au votat anterior (2019). (…) Bineînțeles beneficiarii – CRISTIVLAD și INAMSTRO au atacat în instanță decizia CMC de anulare a PUZului. În Hotărârea Instanței din aprilie 2023 se anulează decizia CMC de anulare a PUZ-ului. (…) Acum ce poate face Primăria e să conteste acest PUZ în instanță (și pot face acest lucru și locatarii din zonă). (…) Ce a făcut Primăria, în schimb? A emis în final autorizație de construire pentru un bloc”, a scris consiliera PAS pe o rețea de socializare.
NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții primarului capitalei. Deocamdată nu avem un răspuns.
Actualizare: Viceprimarul Chișinăului Ilie Ceban a confirmat informația că pe terenul fostului cinematograf „Gaudeamus” va fi ridicat un complex multifuncțional. „Într-adevăr am eliberat acte permisive”, a declarat viceprimarul pe 10 februarie la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău. El a asigurat că nu va fi un bloc locativ și că „promisiunea este în continuare respectată”. Potrivit viceprimarului, complexul va avea „până la 15 etaje”. Detalii AICI.
***
În anul 2004, Ministerul Culturii a vândut edificiul cinematografului, redenumit în vremurile noi în „Gaudeamus”, societății pe acțiuni „Cristivlad”. Zece ani mai târziu, în 2014, autoritățile municipale au vândut aceleiași companii un teren adiacent.
În luna septembrie 2016, viceprimarul de atunci al municipiului Chișinău Nistor Grozavu, arhitectul-șef interimar Ion Carpov și secretarul consiliului municipal Valeriu Didencu au semnat documentele pentru demolarea „Gaudeamus” și construcția pe locul acestuia a unui complex locativ cu 15 etaje. Primarul de atunci, Dorin Chirtoacă a menționat că demolarea cinematografului a fost autorizată la solicitarea proprietarului edificiului. Totodată, Chirtoacă a subliniat faptul că cinematograful nu este un monument de arhitectură, de aceea el poate fi demolat.
În luna martie 2018, compania a obținut autorizația primăriei pentru demolarea cinematografului. Lucrările de demolare au început la 7 iunie 2018, provocând nemulțumirea chișinăuienilor. Câteva zile mai târziu, primăria a anunțat despre sistarea demolării clădirii „Gaudeamus”, la solicitarea primarului ales atunci, Andrei Năstase, care încă nu reușise să fie învestit în funcție. Dispoziția de a stopa lucrările a fost semnată de viceprimarul Grozavu.
În luna iulie 2018, „Cristivlad” a depus cerere de chemare în judecată împotriva primăriei. În luna ianuarie 2019, Judecătoria sectorului Centru a anulat dispoziția lui Grozavu care prevedea stoparea demolării și a declarat-o legală. Autoritățile municipiului Chișinău au contestat această decizie la Curtea de Apel. Dar în luna septembrie 2019, Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia instanței primare. Primăria s-a adresat către Curtea Supremă de Justiție. Iar la 30 iulie 2020, CSJ a lăsat în vigoare decizia instanței primare și a Curții de Apel, autorizând demolarea.
În seara de 23 august 2020, lângă cinematograful „Gaudeamus” au apărut autospecialele pentru a demola clădirea. Cei de la primărie au numit acest lucru „banditism” și au declarat că nu vor permite demolarea clădirii. Totuși demolarea clădirii a început: lucrările s-au efectuat în seara de 24 august și în dimineața de 25 august. La amiază, la 25 august, lucrările au fost sistate.
Ilie Ceban, viceprimar pe probleme juridice, a declarat că demolarea edificiului este ilegală, în pofida deciziei CSJ, deoarece termenul autorizației pentru demolare, care a fost acordată de fosta administrație, a expirat în anul 2019. „Compania trebuie să primească o nouă autorizație și doar după aceasta va putea continua lucrările de demolare”, preciza Ilie Ceban.
Victor Chironda, atunci – viceprimar responsabil de urbanism, a menționat că la 24 august primăria a convenit cu firma dezvoltatoare să fie sistate lucrările de demolare, dar la 25 august, el a venit la cinematograf și a văzut că lucrările continuă. Chironda a spus că a chemat poliția și aceasta „a documentat faptul că firma demolează edificiul fără autorizația autorităților”.
În aceeași zi, pe 25 august, Chironda a spus că proprietarul cinematografului a promis că va sista lucrările de demolare până va primi o nouă autorizație de la primărie. Totodată, Chironda a menționat că sediul cinematografului a fost distrus deja în proporție de 70%.
Cum a devenit „Gaudeamus” un punct fierbinte pe harta Chișinăului. Mai multe detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.