Componența CNESP va fi suplimentată cu noi membri. Cine va lua deciziile privind combaterea pandemiei COVID?
Full Article 2 minutes read

Componența CNESP va fi suplimentată cu noi membri. Cine va lua deciziile privind combaterea pandemiei COVID?

Componența nominală a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP) va fi completată cu noi membri. În cadrul ședinței Guvernului din 15 septembrie, cabinetul de miniștri a aprobat inițiativa privind suplimentarea CNESP cu reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ai Academiei de Științe a Moldovei, ai Școlii de Management în Sănătate Publică și ai instituțiilor medico-sanitare publice implicate în gestionarea pandemiei. De asemenea, va fi inclus un reprezentant al societății civile.

Guvernul a aplicat astfel modificările legale votate de Parlament în luna martie. Astfel, jumătate din membrii CNESP sunt membri ai guvernului și reprezentanți ai structurilor subordonate executivului, iar cealaltă jumătate –  specialiști în domeniul sănătății publice.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a precizat că la lucrările comisiei pot participa cu drept de vot consultativ și reprezentanții organismelor internaționale.

Aminitim că, în luna martie 2021, în Parlament a fost votat un proiect înregistrat de ex-deputații Platformei DA Dinu Plîngău, Liviu Vocs și Alexandr Slusari, care prevedea modificarea componenței CNESP, astfel ca 50% din membrii ei să fie specialiști din domeniu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Școala de Management în Sănătate Publică, Academia de Științe, directori ai instituțiilor medicale de fiecare nivel. Acel proiect a fost votat în unanimitate și a fost susținut și de Președinție, însă, până în prezent, nu a fost pus în aplicare, iar componența Comisiei nu a fost ajustată în conformitate prevederile acestuia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: