Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană, aproape dublată. Cine se alătură Maiei Sandu și cine pleacă
Full Article 2 minutes read

Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană, aproape dublată. Cine se alătură Maiei Sandu și cine pleacă

Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană a fost modificată, din nou, prin decret prezidențial. De această dată, șefa statului Maia Sandu aproape a dublat numărul membrilor Comisiei. Aceasta include acum și șefii instituțiilor care asigură securitatea în țară – Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate (ISS) și Centrul de Combatere a Dezinformării. Noii comisii s-a alăturat și președinta Băncii Naționale, Anca Dragu.

Potrivit decretului semnat de președinta Maia Sandu, Comisia include acum 64 de membri, comparativ cu 23 în 2022, an în care a fost constituită și 37 – în 2023.

În noua componență se regăsește ministrul Apărării Anatolii Nosatîi, șeful SIS Alexandr Mustață și fosta ministră de Interne, în prezent șefa Centrului pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, Ana Revenco. Pe listă a fost inclusă și ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

În comisie au incluși și reprezentanți ai sistemului justiției –  președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, procurorul general interimar, Ion Munteanu și președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă.

Din noua componență a comisiei mai face parte: Avocatul Poporului Ceslav Panico, președinta Băncii Naționale, Anca Dragu, directorul general adjunct al Agenției pentru Relații Interetnice Nicolae Rădița și alții.

Din listă a fost exclus fostul șef al Ministerului de Externe Nicu Popescu. Deputata Olesea Stamate a fost înlocuită de actuala șefă a comisiei juridice a Parlamentului, deputata Veronica Roșca, iar fostul șef al CNA, Iulian Rusu – de Alexandru Pînzari.

Amintim că Comisia națională pentru integrare europeană a fost constituită pe 22 aprilie 2022, prin decret prezidențial. Rolul acesteia este de a gestiona procesul de aderare la UE. Comisia este condusă de președinta Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: