Comratul n-are nevoie de un CEC care să activeze permanent? Propunerea președintelui Adunării Populare a Găgăuziei
Full Article 3 minutes read

Comratul n-are nevoie de un CEC care să activeze permanent? Propunerea președintelui Adunării Populare a Găgăuziei

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov propune „lichidarea” Comisiei Electorale a Găgăuziei, scrie nokta. El vrea ca instituția electorală din Găgăuzia să nu activeze în mod permanent așa cum e în prezent, ci doar în timpul campaniei electorale. Actualii și foștii membri a Comisiei s-au arătat indignați de propunerea lui Constantinov și cred că, în acest fel, autonomia își cedează puterea. 

Constantinov a propus introducerea unor modificări în Codul electoral al Găgăuziei, potrivit cărora componența permanentă a Comisiei Electorale a Găgăuziei va fi desființată, a menționat sursa. Se propune ca instituția electorală din Găgăuzia să nu activeze în mod permanent așa cum e în prezent, ci doar în timpul campaniei electorale. 

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei și-a formulat propunerile sub forma unui proiect de lege, prin care a oferit mai multe argumente cu privire la necesitatea de a face modificări. Printre acestea: optimizarea utilizării finanțelor publice.

De fapt, Comisia Electorală a Găgăuziei a desfășurat campanii electorale o dată la doi ani și a fost inactivă în perioada dintre campaniile electorale, în timp ce fondurile bugetare pentru activitățile Comisiei, salarii, închirierea spațiilor, transport, combustibil, etc. au fost alocate anual”, se arată în nota explicativă.

Se mai precizează că „în legătură cu faptul că activitatea Comisiei din Găgăuzia în mod permanent s-a dovedit a fi ineficientă, întrucât funcționalitatea Comisiei în perioada dintre campaniile electorale este practic redusă la zero ceea ce nu justifică cheltuirea fondurilor bugetare în aceste scopuri, se propune adoptarea unor modificări la Codul Electoral al Găgăuziei, limitând activitatea Comisiei cu perioada campaniei electorale”.

Svetlana Mironova, care a lucrat în mai multe componențe ale Comisiei Electorale a Găgăuziei, a declarat că autorul proiectului nu a explicat cum și cine a determinat „ineficacitatea” Comisiei. Cum a fost măsurată această eficacitate? Toate campaniile electorale au fost confirmate prin hotărâri judecătorești”, a menționat ea.

Aș dori să mă uit la aceste contestații, dacă sunt, cine este specialistul și cine este împuternicit să constate ineficacitatea organului electoral”, a reacționat președintele actualei Comisii Electorale a Găgăuziei Iana Kovalenko. 

Deputatul socialist din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei Ivan Dimitroglo a descris proiectul de lege drept o „acaparare a puterii”. Potrivit acestuia, dacă proiectul va fi adoptat Găgăuzia va arăta încă o dată că puterea în autonomie a fost preluată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: