Comuniștii au contestat la Curtea Constituțională decretul, semnat de Sandu, în privința lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

Comuniștii au contestat la Curtea Constituțională decretul, semnat de Sandu, în privința lui Stoianoglo

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a anunțat că deputații formațiunii au contestat la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general.

La baza recursului la Curtea Constituțională a stat faptul că decretul atacat încalcă Constituția Republicii Moldova și, de asemenea, nu respectă standardele stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la calitatea unui act legislativ, este contrar principiului securității juridice, nu poate fi justificat în conformitate cu criteriile „necesității într-un stat democratic” și există, de asemenea, o disproporționalitate evidentă între scopul declarat al decretului și măsurile luate pentru atingerea acestui scop”, se arată în declarația reprezentanților PCRM. 

Comuniștii susțin că au depus contestația pe 2 noiembrie.

Precizăm în acest sens că fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a contestat în instanță decretul de demisie în privința sa. O cerere în acest sens a fost depusă la Judecătoria Chișinău.

***

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie 2023, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

În reacție la decizia CtEDO, Ministerul Justiției a anunțat că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărârii CtEDO în următoarele trei luni.

Potrivit avocatului lui Stoianoglo, Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendare. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă ca autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.

Tot pe 24 octombrie, Stoianoglo a anunțat că a depus o cerere la Președinție prin care a cerut suspendarea decretului semnat de Maia Sandu, privind eliberarea lui din funcția de procuror general, și restabilirea în funcție. „Ea a refuzat”, a comunicat Stoianoglo, menționând că a primit un răspuns deja de la administrația prezidențială. Stoianoglo a declarat că urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru anularea și suspendarea decretului prezidențial. El a numit acțiunile președintei „abuzive” și a spus că „lucrurile acestea vor fi investigate în mod obligatoriu, în mod penal”.

Pe 26 octombrie, președinta Maia Sandu a declarat că Moldova „ar fi pierdut mai mult” dacă procurorul general în demisie, Alexandr Stoianoglo, ar fi rămas în această funcție.

Reamintim, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat pe 23 octombrie concursul public pentru funcția de procuror general. Candidații care își doresc să ocupe fotoliul de procuror general al țării au la dispoziție 30 de zile pentru a-și depune dosarele la aparatul CSP, adică inclusiv până pe 22 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: