slujba la catedrala
Максим Андреев, NewsMaker

Concurs internațional pentru cel mai bun concept de reamenajare a Grădinii „Ștefan cel Mare” și a Scuarului Catedralei

Primăria municipiului Chișinău a inițiat un concurs pentru „cel mai bun concept de reamenajare a teritoriului Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt și a Scuarului Catedralei din municipiul Chișinău”. Conceptul trebuie să includă soluții de landșaft, de infrastructură, de planificări urbane, arhitecturale și spațiale în conformitatea caietului de sarcini al respectivului concurs. Concursul se va finaliza în octombrie. Vor fi selectate trei cele mai bune proiecte, de către un juriu format din șase membri. Se va ține cont și de votul publicului.

Concursul este internațional și este accesibil pentru birourile de arhitectură și arhitectură peisajeră din întreaga lume. 9 august este ziua când se finalizează recepționarea cererilor de concurs, are loc analizarea acestora și admiterea la concurs.

chisinau.md

 

APRECIEREA LUCRĂRILOR ESTE REALIZATĂ DE JURIU

Juriul apreciază ideile de concurs, formează grila de evaluare și stabilește finaliștii. De asemenea, va fi luat în considerare votul publicului, care va fi calculat drept „un singur vot”:  pe site-ul oficial al concursului vor putea vota toți doritorii. Ideea care va acumula cele mai multe voturi va fi evaluată ca fiind apreciată de un membru al juriului.

Juriul este format din 6 membri:

  • Anatol Pânzaru (arhitect. Lector universitar la Facultatea Urbanism și Arhitectură, UTM. Director, Arhitect-șef de proiect la „Arhipan Con” SRL);
  • Evghenii Smolin (arhitect-șef, specialist în restaurarea și reconstrucția monumentelor arhitectural-istorice. Pentru merite deosebite în restaurarea monumentelor istorice și arhitecturale a fost decorat cu „Ordinul Muncii”);
  • Gheorghe Bulat (arhitect-șef la SC ARHSTUDIOCUB. Pe parcursul carierei sale a proiectat numeroase lăcașe de cult (biserici din Chișinău), clădiri rezidențiale, arhitectură socială și lucrări de restaurare. În anul 2002 a primit Premiul Național de Arhitectură);
  • Tamara Nesterov (arhitect, doctor și cercetător principal în istoria artei la Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării);
  • Svetlana Dogotaru (arhitect-şef al Chişinăului);
  • Vitalie Iaţiuc (director și arhitect-şef al Atelierului de Creaţie Arhitecturală CUB).

CONSILIUL DE EXPERȚI

Consiliul de experți acordă sprijin la formarea Caietului de sarcini, evaluează cererile de concurs din punct de vedere al corespunderii acestora cu cerințele concursului. Din cadrul acestuia fac parte cinci persoane, inclusiv Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

chisinau.md

 

PREMIILE

  • Locul I: Realizarea proiectului
  • Locul II: 6000 euro
  • Locul III: 4000 euro

*Toate sumele sunt indicate fără taxe incluse.

REALIZAREA IDEII – Învingătorul concursului va fi implicat în realizarea propriu-zisă a proiectului.

Învingătorul concursului pregătește specificațiile tehnice în baza conceptului prezentat. Beneficiarul va încheia un contract cu învingătorul concursului. Reprezentantul, numit de administrația orașului Chișinău, va negocia cu învingătorul concursului în legătură cu realizarea ulterioară a proiectului, cu pregătirea documentației de proiectare, precum și cu supervizarea desfășurării lucrărilor. Proiectul va fi realizat în conformitate cu conceptul desemnat câștigător.

DREPTUL LA CONCEPT

Participanții la concurs dețin drepturile de autor asupra proiectelor lor, însă nu au dreptul de publicare de sine stătătoare a conceptelor până la finalizarea concursului și anunțarea învingătorului. Organizatorul concursului își păstrează dreptul de publicare a conceptelor.

ANONIMATUL – Proiectele se prezintă juriului și votării publice în format anonim.

Proiectele se prezintă juriului și sunt evaluate în anonimat. De asemenea, pe site-ul oficial vor fi publicate toate proiectele în anonimat pentru votare publică. Conceptele nu trebuie să conțină indicii referitoare la autorii acestora. Participanții la concurs nu au dreptul să declare sau să-și expună de sine stătător lucrările participante la concurs, până la finalizarea concursului și anunțarea învingătorului. Conceptele ce nu vor respecta cerința anonimatului vor fi excluse din concurs.

LIMBA DE PARTICIPARE – română și rusă

Toată documentația de concurs este prezentată în limbile română și rusă.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: