Concursul pentru funcția de judecător la CSJ: juristul Gribincea și magistrata Bleșceaga au obținut cel mai mare punctaj
Full Article 3 minutes read

Concursul pentru funcția de judecător la CSJ: juristul Gribincea și magistrata Bleșceaga au obținut cel mai mare punctaj

Juristul Vladislav Gribincea și magistrata Stella Bleșceaga au fost propuși președintei Maia Sandu pentru numirea în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Se întâmplă după ce Gribincea și Bleșceaga au obținut cel mai mare punctaj în cadrul concursului pentru funcțiile de judecător la CSJ. 

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Înainte de aceasta, pe 5 iunie, au fost intervievați 7 candidați la această funcție. Astfel, în urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii i-au evaluat după cum urmează:

– Aliona Ciocanu a obținut 38 puncte;

– Leonid Chirtoacă a obținut 62.75 puncte;

– Sergiu Brigai a obținut 69.5 puncte;

– Vladislav Gribincea a obținut 92.5 puncte;

– Stella Bleșceaga a obținut 84 puncte;

– Iuri Lealin a obținut 65.75 puncte;

– Aliona Corcenco a obținut 48 puncte.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Munteanu s-a retras din concurs în baza cererii depuse. Precizăm, Munteanu a fost învestit pe 1 iunie în funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Urmare a evaluării candidaților, Consiliul Superior al Magistraturii a propus președintelui Republicii Moldova numirea lui Vladislav Gribincea și Stellei Bleșceaga în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Vladislav Gribincea este fondator și director al Programului Justiție din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, organizație neguvernamentală. Pe 21 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat inadmisibil dosarul lui Vladislav Gribincea, candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată, potrivit CSM, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. Detalii AICI. Ulterior, Gribincea a anunțat că va contesta decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a criticat rigorile impuse de comisie, pe care le-a calificat drept „o reminiscență birocratică din trecut la care trebuie de renunțat”. Detalii AICI. Pe 28 mai, după o ședință închisă la cererea candidatului, președintele CSM Sergiu Caraman a propus admiterea lui Gribincea la concurs. Decizia a fost susținută în unanimitate. Detalii AICI.

Potrivit magistrat.md, Stella Bleșceaga activează în sistemul magistraturii din 2008. În septembrie 2008 a fost numită, pe un termen de 5 ani, în funcția de judecător la Judecătoria Rîșcani, mun. Chișinău. În septembrie 2013 a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: