IPN

CSM s-a răzgândit: Vladislav Gribincea rămâne în concursul pentru funcția de judecător la CSJ

Juristul Vladislav Gribincea a revenit în concursul pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată, pe 28  mai, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pe de altă parte, membrii CSM consideră drept nefondate reproșurile formulate de Gribincea, care a susținut că cerințele pentru candidați sunt excesiv birocratizate și neclare.

După o ședință închisă la cererea candidatului, președintele CSM, Sergiu Caraman, a propus admiterea lui Gribincea la concurs. Decizia a fost susținută în unanimitate. După aceasta, președintele a explicat că cererea candidatului privind anularea parțială a deciziei, în urma căreia el a fost exclus din concurs pe 21 mai, este nefondată. Acesta a menționat că decizia este legală, întrucât candidatul nu a prezentat certificatul medical care să ateste conformitatea cu cerințele pentru candidatura la funcția de judecător al CSJ.

Potrivit lui, CSM își revocă decizia în mod independent, deoarece există temeiuri legale pentru aceasta. Este vorba despre faptul că consiliului i s-a transmis un certificat medical emis candidatului încă în timpul participării sale la concursul pentru funcția de procuror general în 2019. De asemenea, Caraman a menționat că, deși cu întârziere, candidatul a prezentat și recomandările necesare pentru participarea la concurs. În concluzia, CSM a considerat că excluderea candidatului din acest motiv ar fi fost nedreaptă.

Amintim că, pe 21 mai, CSM a declarat inadmisibil dosarul lui Vladislav Gribincea, candidat la funcția de judecător la CSJ. Decizia a fost luată, potrivit CSM, din cauza neprezentării în termen a certificatului medical privind starea sănătății și două referințe de la persoane notorii. În replică, juristul Vladislav Gribincea a anunțat că va contesta decizia și a criticat unele rigori impuse de CSM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: